Dit is waarom het soms lijkt alsof je tijdens je slaap in een afgrond valt

Lifestyle door Sascha

Na een drukke werkdag mag jij eindelijk je bedje in. Terwijl jij rustig in slaap ligt de dommelen, word jij bruut uit je slaap gewekt door een schok die door je lichaam heengaat. Even denk jij dat je in een afgrond bent gevallen. Herkenbaar?

 
Waarschijnlijk is dit voor iedereen een zeer herkenbaar verschijnsel, maar don’t worry! Deze zogeheten hypnagoge schokken zijn gelukkig doodnormaal en absoluut niet gevaarlijk. Gek genoeg is er rond deze schokken maar weinig onderzoek gedaan. Toch is daar uiteindelijk de wetenschap bij gehaald.


Wake-up, hersenen!

Hoogstwaarschijnlijk hebben die schokken iets te maken met je hersendelen die niet gelijktijdig op slaapmodus gaan. Hierdoor kan het weleens voorkomen dat de hersendelen die de spieren controleren, al lekker begonnen zijn aan hun nachtrust. Wanneer de waarnemende hersendelen nog wakker zijn op het moment dat jij net in slaap dommelt, kan er zo’n schok ontstaan.
 
Alsof je in de afgrond valt
Maar waarom lijkt het dan tijdens die schok alsof je in een kilometerdiepe afgrond aan het vallen bent? Neurowetenschapper Ysbrand van der Werf vertelt dat het onduidelijk is of je dat ook echt voelt. Hij legt uit dat je namelijk ook achteraf, wanneer je wakker bent geschrokken, een soort reconstructie zou kunnen hebben gemaakt met je hersenen. Dus: je dat niet echt dacht dat je viel, maar dat jouw hersenen dit hebben bedacht om het gehele verhaal inclusief de schok kloppende te maken. Aha!
 
Andere theorieën
Er zijn ook andere theorieën voor deze hypnagoge schokken. Zo zou je ze kunnen koppelen aan stress en de vermoeidheid die daarbij komt kijken. Deze theorie is gebaseerd op het feit dat de schokjes vaker voorkomen wanneer je heel erg moe bent. Gelukkig kunnen we jullie eventuele bezorgdheid over deze toch wel soms enge schokken wegnemen, want onderzoeken hebben in ieder geval vastgesteld dat het een volledig goedaardig fenomeen is. Pfieuw!
 
Schrik jij wel eens wakker van die hevige schok door je lichaam?