Deze dingen herkennen alleen meisjes met een accent

Lifestyle door Sabine

Als je in het zuiden bent geboren, ben je vaak gezegend met een zachte G en wanneer je toevallig uit het oosten komt, kan het maar goed dat ook bij jou een accentje te detecteren is. Heb jij een accent? Dan herken jij deze dingen ongetwijfeld! 
 
Hoewel we allemaal de Nederlandse taal wel beheersen, kunnen er best weleens wat variaties aan onze taal worden toegevoegd. Zo praat de een met een zachte G en slikt de ander zo’n beetje elk uiteinde van elk woord in. Iets met verschil moet er zijn? Toch zijn deze dingen herkenbaar voor alle meisjes die een accent hebben. 
 
Mensen verstaan je niet altijd in een keer 
Het kan gebeuren dat iemand een keertje niet verstaat wat je zei, dus dan herhaal je het maar. En hoewel je gewoon Nederlands spreekt, lijkt de gemiddelde Hollander niet altijd te herkennen wat je zegt. Zucht. Zeker wanneer je een grapje maakt, is het heel vervelend als iemand ‘m niet in een keer verstaat. De lol is er wel vanaf als je het nog een keer moet vertellen. 


Je zegt vaker ‘laat maar’ dan andere mensen
Als iemand je drie keer heeft gevraagd wat je zei, heb je echt geen zin om het nog een keer te herhalen. En grapjes zijn echt niet meer grappig als je ze nog een keer moet herhalen. Daarom zucht je al vrij snel ‘laat maar’. Jij hebt er dan echt geen zin meer in. 
 
Vreemden vragen je weleens of je wel Nederlands spreekt 
En je weet vaak niet helemaal hoe je deze vraag moet beantwoorden. Is het een grapje of zijn ze bloedserieus? Een lekker accentje betekent niet dat wat jij zegt geen Nederlands is. Al moet je toegeven dat je soms inderdaad een uitdrukking of woord gebruikt dat ze niet in andere delen van ons kikkerlandje gebruiken. 
 
Vrienden praten je na als grapje
Ben jij druk bezig met je verhaal, word je opeens onderbroken door een of andere lolbroek die je zin herhaalt. Gewoon omdat-ie je accent wil nadoen of een woord die je gebruikt vreemd vindt. En dat blijft niet bij één keer. Nee, dit proces wordt op een degelijke avond meerdere malen herhaald. Ha-ha, erg lollig. 
 
Je wordt regelmatig schattig genoemd 
Waarom is een accent nu weer schattig? Hoezo identificeert het je? Ze zouden eens naar je woonplaats moeten gaan. Worden ze overrompeld door ‘schattige’ mensen. Die overigens volgens jou helemaal niet zo schattig zijn. 


Mensen vragen je meteen waar je vandaan komt
En dat vragen ze niet aan Petra met haar accentloze zinnen. Maar wanneer jij met je accent uit Almelo binnenkomt, willen mensen meteen weten waar je vandaan komt. Jij komt natuurlijk uit Zuid-Limburg, dúh.
 
Als je een keer een ‘vreemd’ woord gebruikt, hoort niemand meer wat je wilde zeggen
Nee, ze liggen alleen maar te lachen en fixeren zich om dat ‘vreemde’ woord dat jij gebruikte waardoor ze helemaal niet meer luisteren naar wat jij wilde zeggen omdat ze keihard door de rest van je zin heen brullen. Leuk hoor, leuk. Jij gaat wel even in een hoekje wenen… 
 
Welke dingen herken jij maar al te goed?