Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Waarom een social media-leventje soms mooier lijkt dan de werkelijkheid


Soms ga je weleens twijfelen aan je eigen leventje, als je het leven van een ander op social media analyseert door stiekem af te dwalen en iemands profiel te stalken. Romantische dinertjes voor twee, stedentripjes, BBQ’s en feestjes...
 
Is het dan echt zo dat de rest van de wereld een veel spannender, leuker, inspirerender, romantischer en socialer leven heeft dan jij? Nee, waarschijnlijk niet, al lijkt dat wel zo door alle jaloersmakende posts van anderen op jouw tijdlijn. Welcome to the real world want een social media-leventje is niet altijd wat het lijkt.


De leuke dingen
Tja, het klinkt erg voor de hand liggend maar zo is het maar net. De meesten delen alleen de leuke dingentjes op social media, de minder leuke dingen in het leven zet je niet zo snel op het internet. Hierdoor lijkt het alsof jouw leventje alleen maar uit leuke dingen doen bestaat, maar schijn bedriegt. Iedereen doet namelijk weleens iets wat minder leuk is. Ziek zijn bijvoorbeeld, een punt achter je relatie zetten of een sollicitatiegesprek compleet verknallen.
 
Lekker croppen
Soms overkomt het je dat je jezelf prachtig op een foto vindt staan, op dat ene vetrolletje net boven je middel na. Gelukkig is daar de oh zo fijne crop-functie, want zo gemakkelijk als dat vetrolletje er is gekomen, gaat hij ook net zo makkelijk weer weg met een klein knipje in de foto. Hoppa, vetje weg (waar overigens niks mis mee is) en niemand die het doorheeft!

Filters
Filters doen wonderen. Een foto die nog zo "lelijk" is, kun je met een paar fotogenieke apps omtoveren tot een heuse modellenfoto. Een paar filtertjes eroverheen, een beetje contrast, wat licht erbij en klaar is Kees! Je bent dan misschien nauwelijks meer terug te herkennen, maar je hebt in ieder geval wel een prachtig exemplaar om op social media te delen. Niemand die weet hoe de originele foto eruitziet.


De foto
Wie kent het niet, dat geluksgevoel als je een foto van jezelf terugziet waar je behoorlijk tevreden over bent. Ook al lijk je misschien niet helemaal op jezelf op die foto, je bent het toch wel echt en daarom kan het heus wel op social media. Het geeft een soort voldoening zodra je merkt dat ook anderen jouw niet-zo-op-jezelf-lijkende-foto toch wel heel erg mooi vinden en massaal liken.
 
Het is niet wat het lijkt
Jezelf en je leventje beter voordoen dan het in werkelijkheid allemaal is, heeft ook een keerzijde. Mensen hebben namelijk een beeld van je gekregen, een perfect beeld van een perfect leventje. Zodra ze jou in real life ontmoeten en erachter komen dat je er toch wel anders uitziet en je leventje zo perfect nog niet is, kunnen teleurstellingen ontstaan. We don’t want that!
 
De kick
De kick die je krijgt van honderden likes en vlijende reacties, werkt verslavend. Zodra je merkt dat anderen je mooi vinden, geïnteresseerd in je zijn en genieten van de foto’s van jouw leuke leventje, kun je erin doorslaan. Uiteindelijk val je door de mand zodra mensen je in real life ontmoeten. Wees gewoon lekker jezelf!
 
Maak jij je ook weleens schuldig aan een iets te perfect lijkend leventje?