Fashion / Mode & trends
Mode & trends

Hier gaat alle onverkochte kleding na de uitverkoop heen


De uitverkoop is al bijna op zijn einde en met dit mooie weer vliegen de laatste zomerjurkjes de winkels uit. Toch blijven winkels altijd achter met een overschot aan kleding zitten. Zo zonde... Hier gaan de overgebleven jurkjes heen!
 
Tijdens de sale kan het zomaar gebeuren dat wij drie keer per week langsgaan bij onze favoriete winkel. Vaak is het zo dat we dan altijd weer dezelfde items tegenkomen die niemand wil hebben. In Nederland alleen al zijn er elk jaar 21,5 (!) miljoen kledingstukken die niet worden verkocht, dit blijkt uit onderzoek.

Regelrecht naar de prullenbak?
De 21,5 miljoen verkochte kleren zijn goed voor een omzet van 313,5 miljoen euro. Erg zonde als al deze kledingstukken in de prullenbak belanden. Gelukkig gebeuren er dan ook goede dingen met de overgebleven stuks. Zo wordt een deel van de kleding opgekocht door outlet stores. Een ander deel gaat naar het goede doel. Uiteindelijk blijven er dan nog 1,2 miljoen kledingstukken over en dat zijn meestal de duurdere stukken. Deze items gaan regelrecht de oven in. Auw! Dat doet toch een beetje pijn aan ons modehart. Van de restanten kleding wordt er vilt gemaakt. 

Slecht voor het milieu
Er werd onderzoek gedaan in opdracht van MVO Nederland, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De organisatie is niet heel erg tevreden met het de resultaten van het onderzoek. Vooral omdat het verbrandingsproces slecht is voor het milieu.

Goede reden om meer te shoppen
Daarom vraagt de MVO ook of kledingbedrijven stoffen zonder verf of bedrukking op voorraad kunnen houden, zodat ze later in de kleur van het seizoen kunnen verven. Wij hebben een veel betere oplossing: voor ons is dit namelijk het perfecte excuus om dat ene leuke strandjurkje waar je over twijfelde toch maar te bestellen! Zo werken wij het overschot wel weg.

Wat doe jij met kleding die je niet meer draagt?