Een nieuwe scooter kopen, dit moet je weten!

Lifestyle door Djamila

Een scooter is een super fijne manier van vervoer. Je parkeert hem makkelijk, staat minder lang knel op de weg, en zeker in de zomermaanden is het lekker om met een briesje op de scooter naar je werk te toeren. Voordat je een scooter aanschaft, is het handig om wat dingen te onderzoeken. In deze blog nemen we de punten door die belangrijk zijn bij de aanschaf van jouw nieuwe scooter. Als je aan het rondkijken bent voor een nieuwe scooter is het altijd fijn om het internet af te struinen om te kijken wat er allemaal beschikbaar. Neem bijvoorbeeld al eens een kijkje op La Souris Scooters om te zien wat bij jou past.

De staat van de scooter

Als je van plan bent een scooter te kopen, kijk dan als eerst wat de staat van het voertuig is. Het zou teleurstellend zijn als je de scooter na slechts een paar ritten al naar de monteur moet brengen. Dit is vooral belangrijk bij de aanschaf van een tweedehands scooter. Vraag specifiek naar eventuele eerdere ongelukken of schade. Let ook op mogelijke roestvorming, ontbrekende onderdelen, de staat van de banden en remmen.

Bij wie koop je de scooter

Wanneer je een scooter wilt kopen, besteedt dan naast de informatie die je wil inwinnen over de scooter ook aandacht aan de verkoper. Het is aan te raden om een scooter te kopen bij een gerenommeerde dealer of een particuliere verkoper met een betrouwbare reputatie. Informeer naar de achtergrond van de scooter en de reden voor verkoop. Een ervaren verkoper kan ook helpen bij het beantwoorden van eventuele vragen die je hebt.

Het kenteken van de scooter

Sinds 2005 moeten alle scooters verplicht een scooter kenteken hebben, waardoor ze op naam van de eigenaar geregistreerd worden. Bromscooters hebben meestal een gele kentekenplaat met zwarte letters, en snorfietsen hebben meestal een blauwe plaat met witte letters. Het kenteken voorkomt discussies over eigendom en maakt diefstal minder aantrekkelijk, omdat scooters geregistreerd zijn bij de RDW. Mocht je toch de dupe worden van diefstal, vergemakkelijkt het kenteken het vinden van de echte eigenaar, omdat alle informatie geregistreerd staat.

Check de uitlaat

Het is altijd belangrijk om de uitlaat van een scooter te inspecteren op tekenen van slijtage of beschadiging, vooral bij tweedehands exemplaren. De uitlaat is erg belangrijk, omdat een defecte uitlaat de prestaties van de scooter vermindert. Een beschadigde uitlaat kan leiden tot onveilige omstandigheden, zoals lekkages of overmatige uitstoot van schadelijke gassen. Voorkom extra onderhoudskosten door van tevoren de uitlaat goed te inspecteren. Het beste is om voor je echt overgaat op aankoop, een testrondje te rijden. Zo weet je 100% of de scooter lekker rijdt, of je er tevreden mee bent en naar je wensen voldoet.