Thuiswerken of naar kantoor gaan? Dit zijn de voor- en nadelen van beide

Werk & studie door Maya Luz

Tegenwoordig is het best normaal om vanuit huis te werken. Maar vanuit kantoor werken is in veel bedrijven nog wel de norm. Soms kan het zelfs zo zijn dat je de keuze krijgt! Dit zijn de voor- en nadelen van beide opties. Zo kun jij de beste keuze maken voor jou.

Lees ook: Busted! Dit is de meest gebruikte thuiswerksmoes

Voordeel van thuiswerken: je bent flexibeler

Als je vanuit huis je werk doet, ben je flexibeler. Je hebt meer controle over hoe je je tijd indeelt. Je zit niet vast in een gebouw waar je niks anders kunt doen dan werken als je naar kantoor gaat. Als je thuiswerkt heb je hier en daar de ruimte om even een wasje te draaien of om even een frisse neus te halen.

Voordeel van naar kantoor gaan: je hebt een gestructureerde werkomgeving

Op kantoor is je werkdag erg gestructureerd. Wanneer je thuiswerkt moet je je werkdag zelf structuur geven en dat is soms best lastig. Op kantoor is deze structuur al voor je bedacht. Dit kan dienen als een fijne stok achter de deur om daadwerkelijk je taken gedaan te krijgen.

Voordeel van thuiswerken: je kunt je werkplek zelf vormgeven

Het voordeel van thuiswerken is dat jouw werkplek echt van jou is. Het is niet indirect nog van je baas. Hierdoor kun je het volledig zelf vormgeven op een manier die jij prettig vindt. Dat is pas luxe!

Voordeel van naar kantoor gaan: er is een duidelijke scheiding tussen werk en privé

Als je vanuit het kantoor werkt, begint je werkdag op een bepaalde tijd en eindigt het een uurtje of acht later. Je werkuren zijn ingepland. Daarna ga je naar huis en zit je werkdag erop. In sommige beroepen kun je alsnog te maken krijgen met werk mee naar huis moeten nemen. Maar over het algemeen is het makkelijker om je werk- en privéleven te scheiden dan wanneer je vanuit huis werkt.

Nadeel van thuiswerken: het kan erg isolerend zijn

Op kantoor ben je constant omringd door collega's. Wanneer je thuiswerkt is dit niet het geval. De kans is groot dat je alleen bent, of eventueel van het gezelschap van je partner en/of huisdier kunt genieten. Maar zij hebben natuurlijk niks met je werk te maken. Hierdoor kan thuiswerken af en toe best isolerend zijn.

Nadeel van naar kantoor gaan: reizen

Het grootste nadeel van naar kantoor gaan is het feit dat je er daadwerkelijk naartoe moet reizen. In een volle trein staan of in de file vastzitten is nooit leuk. Daarnaast kost het extra tijd van je dag, wat zonde is.

Nadeel van thuiswerken: communicatie is wat lastiger

Als je op kantoor werkt en je loopt tegen een probleem aan, dan kan je even naar een collega toelopen om om hulp te vragen. Dit kan als je thuiswerkt natuurlijk niet. Dan moet je online communiceren, bijvoorbeeld via de mail. Dat werkt ook wel, maar kost over het algemeen meer tijd, en dat is zonde.

Nadeel van naar kantoor gaan: afleidingen

Collega's kunnen heel gezellig zijn, maar ze kunnen je ook afleiden. Op de werkvloer vinden er nog weleens conflicten plaats en dat is nogal vervelend. Of soms heb je net die ene collega naast je zitten die hun werktijd ziet als een theekransje.