4X situaties die je herkent als workaholic

Werk & studie door Anjali

Ben jij altijd de eerste die op kantoor is en de laatste die het weer verlaat? Dan kun je wel eens een workaholic zijn. In dat geval herken je deze situaties ongetwijfeld.

Wat is een workaholic?

Door de opkomst van de internetverbinding en smartphone zijn we altijd en overal bereikbaar. Ook omdat we sinds de coronatijd veel meer thuiswerken, vervaagt de lijn tussen werk en privé al snel. Er zijn mensen die af en toe kunnen doorslaan met hun werk, maar er is een verschil tussen passie hebben voor je werk en verslaafd zijn aan het werk. Let hier goed op, want als je deze signalen herkent heb je misschien een werkverslaving en ben je een workaholic.

1. Je bent als eerste op kantoor en vertrekt als laatste

Iemand die verslaafd is aan zijn of haar werk zal altijd langer werken dan de rest van het team. Je bent als eerste aanwezig en vertrekt als laatste, of je logt 's avonds nog even in om thuis door te werken. Zelfs in het weekend denk je aan je werk, en klapt soms zelfs de laptop open op een vrije dag om vooruit te werken als een echte workaholic.

2. Je neemt geen pauze

Je bent vaak zó lekker bezig dat je vergeet dat je moet eten, drinken en naar het toilet moet gaan. Of je agenda staat zo vol dat je eerst alle taken wilt afronden. Maar dit is niet altijd even goed, omdat je wel degelijk moet hydrateren en eten, een rondje moet lopen of even naar het toilet moet gaan. Zonder pauzes beïnvloedt het werken je gezondheid: Workalholics overleven vaak op koffie en slaan maaltijden over, en zoals je misschien wel kunt raden is dat niet het beste dieet.

3. Je gaat zelden op vakantie

Zelfs als je op vakantie bent, kan je het absoluut niet laten ok een paar keer per dag in te loggen en wat taken af te handelen. Wel zonde, want het lijkt op een workation. Het enige verschil is dat als je een workation nam in plaats van een normale vakantie je doorbetaald zou krijgen.

4. Je zegt sociale plannen vaak af

Omdat je zoveel werk te doen hebt, je agenda volstaat en je in geval van een lege planning alvast vooruit wilt werken, zeg je de plannen die je maakte met vrienden en familie vaak last minute af. Bij workaholics zijn relaties vaak gespannen: mensen hebben het gevoel dat er minder waarde wordt gehecht aan de familiaire of vriendschappelijke band en mensen klagen vaak dat het te veel over werk gaat.