Dit zijn de beste manieren om een goede balans te vinden tussen je werk- en privéleven

Werk & studie door Maya Luz

Het werkende leven is druk. Je wordt wakker, gaat naar werk, komt thuis en de volgende dag doe je het opnieuw. Om deze eindeloze cyclus te vermijden, is een goede balans tussen je werk- en privéleven belangrijk. Maar hoe creëer je die balans? Nou, zo dus.

Lees ook: Dit is hoe je voorkomt dat je jezelf overwerkt

Neem je werk niet mee naar huis

Als je een drukke baan hebt is het niet gek dat je af en toe de neiging hebt om je werk mee naar huis te nemen. Je moet een bepaalde deadline halen of je moet je nog voorbereiden voor een presentatie. We snappen het, toch raden we je aan om je werk op kantoor te laten liggen. Wanneer je thuis bent, ben je bijvoorbeeld met familie en/of je partner. Zij zijn nu prioriteit, net als je eigen rust. We snappen dat werk belangrijk is, maar je werkt om te leven en niet andersom!

Laat je werk niet je hele identiteit overnemen

Het werk dat je doet is een belangrijk onderdeel van wie je bent. De kans is groot dat je lang geleerd hebt om je huidige werk te kunnen doen, of dat je gewoon enorm geniet van je huidige functie. Dat is top! Maar je werk is maar een gedeelte van wie je bent. Er is zo veel meer dat interessant is aan jou. Denk aan je hobby's of de muziek waar je naar luistert. Je baan is dus zeker een aspect van wie je bent, maar het is niet alles. Creëer een duidelijke grens tussen jij in privésfeer en jij op de werkvloer. Zo neemt je werk niet je hele leven over.

Zorg ervoor dat je leuke dingen doet buiten werk om

Als je full time werkt voelt het soms echt alsof je naar werk gaat, thuis slaapt en weer terug naar werk gaat. Dat is dan je hele leven. Hierdoor heb je ook niet echt meer een duidelijke balans tussen werk en privé. Om je privéleven ook interessant te houden, raden we dus zeker aan om leuke activiteiten te plannen in bijvoorbeeld de weekenden. Zo voelt het niet meer alsof je hele leven om je werk draait.

Plan vooruit

Over leuke dingen doen gesproken: plan ze vooruit. Boek bijvoorbeeld een weekendje weg, of maak met vriendinnen afspraken om op bepaalde data af te spreken. Als dit soort afspraken al langer op de agenda staan, heb je minder de neiging om last minute af te zeggen omdat je het te druk hebt op werk. Nu kun je er omheen plannen en geef je je privéleven meer prioriteit.

Neem hier en daar een dagje vrij

Om nog even aan te sluiten op het vorige punt: wees niet bang om hier en daar een dagje vrij te nemen om ruimte te maken voor speciale gelegenheden of leuke uitjes. Dit moet natuurlijk niet te vaak gebeuren, maar je hebt het recht om af en toe een dagje niet te werken. Maak hier dus ook gebruik van!

Lees ook: Feit of fabel: de salariskloof tussen mannen en vrouwen groeit