Hoe bereken je de kosten van de autoverzekering?

Lifestyle door Djamila

Wil je weten wat je maandelijks voor jouw autoverzekering gaat betalen? Zodra je een nieuw voertuig aangeschaft hebt, moet je de verzekering immers regelen. Zonder deze dekking mag je immers de weg niet op en kan je een flinke boete krijgen. Maar voordat je de verzekering daadwerkelijk af kan sluiten, kom je meerdere bedragen tegen die je maandelijks aan de verzekeraar dient te betalen. Maar hoe kan je de kosten dan daadwerkelijk berekenen? Lees snel verder en zorg dat je goed voorbereid tot de ondertekening van het contract overgaat.

Jouw eigen auto kennen voor de juiste dekking

Het vinden van een goede autoverzekering begint allemaal bij jouw auto. Je moet daarom alle gegevens van jouw voertuig bij de hand hebben. Denk aan de informatie over het merk, het model, het bouwjaar en de aankoopprijs. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken deze om het risico van de auto te bepalen. Een kleiner voertuig zal daarom ook altijd minder kosten dan wanneer je een grote auto voor de deur hebt staan. Daarna ga je door naar de dekking die je wenst te hebben. Kies je uitsluitend voor de verplichte WA-verzekering of breid je deze uit met een dekking voor de schade aan jouw eigen auto? Het zijn allemaal gegevens die de maandelijkse lasten bepalen en van waaruit je verder kan. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de maandelijkse lasten gaan zijn om rekening mee te houden.

De dekkingslimieten en het eigen risico

Bij veel verzekeraars is een dekkingslimiet vastgesteld. Dit is het maximale bedrag dat de verzekering uitkeert tijdens het indienen van een schadeclaim. De autoverzekering berekenen kan hierdoor geheel andere resultaten opleveren. De hogere limieten geven jou meer bescherming, maar kunnen ook een hogere maandelijkse premie met zich meebrengen. En heb je ook al aan het eigen risico gedacht? Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen bij een claim. Daarna keert de verzekering pas alles voor jou uit. Met een hoger eigen risico zal je een lagere premie betalen, maar moet je dus wel meer geld beschikbaar hebben voor het geval je een schade moet doorgeven aan de verzekeringsmaatschappij.

De verzekering aanvragen met jouw gegevens

Het is dan tijd om de verzekering aan te vragen. Je vult hiervoor eerst de persoonlijke gegevens in. De verzekeringsmaatschappij vraagt deze om een laatste check te doen en de daadwerkelijke premie vast te stellen. Je komt er dan ook achter dat jongere bestuurders vaak meer betalen dan iemand op latere leeftijd. Dit komt mede door het rijgedrag van jongere bestuurders en het grotere risico dat zij onderweg lopen. Jouw rijgeschiedenis zorgt voor een laatste schatting van het maandelijkse tarief. Zodra je alles hebt ingevuld en weet welke premie je moet betalen, kan je de verzekering pas echt afsluiten. Het proces is vrij eenvoudig en je hoeft alles alleen nog door te lezen en te ondertekenen. Is alles gebeurd? Dan betaal je de eerste maandelijkse premie en kan je met een gerust hart de weg op naar jouw volgende bestemming.