Dit is het perfecte aantal uren werken op een dag

Werk & studie door Juliët

Workin' 9 to 5! Dolly Parton zong het al in de jaren 80. Zij had haar mening er toen al over. We maken heel wat uren en dan hebben we het nog niet eens over de overuren. Maar wat is nou eigenlijk de perfecte aantal uren werken op een dag? Dat hebben wij voor je uitgezocht. We kunnen je wel alvast vertellen dat het erg aangenaam klinkt.

Perfecte aantal uren werken

Bij de meeste bedrijven draai je acht uur op een dag. Dat is eigenlijk wel een beetje standaard. Alleen uit onderzoek is gebleken dat mensen zich maar maximaal vijf uur per dag kunnen concentreren. Er zijn natuurlijk ook dagen dat het wel lukt om in die drie uur nog echt wat te doen, maar de meeste mensen zijn tot vijf uur per dag echt productief. We zouden veel sneller daarna het nieuws gaan checken, pauze houden of door Instagram scrollen. Oops!

 

Voor- en nadelen korte werkdag

Een werkdag korter dan acht uur zou een goede keuze zijn. Niet alleen voor de werknemers, maar ook voor het bedrijf zelf. Er zouden betere prestaties geleverd worden, omdat we in een kortere tijd een stuk productiever zijn. Alleen zit er helaas ook een 'maar' aan het verhaal. Door de korte werkdag kunnen werknemers misschien juist wel een extra druk voelen, omdat ze taken moeten afronden in een bepaalde tijd. In de praktijk is het vaak wel zo dat ruimte en flexibiliteit ervoor zorgen dat we extra tijd kunnen besteden aan taken als dat nodig is.

 

Voorkeuren

Maar is werken van '9 to 5' echt nodig? Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeuren, dus wat nou de meest ideale tijden zijn is lastig te zeggen. Dit ligt echt aan het vakgebied, behoeftes en persoonlijke omstandigheden. Toch merk je wel dat de werkweken steeds flexibeler worden. Een werkweek ziet er waarschijnlijk over een paar jaar nog weer anders uit. Wat je nu veel ziet is het hybride werken. Een deel thuis en een deel op werk. Maar wat gaat er nog meer komen? Door de automatisering neemt het aantal beschikbare banen steeds meer af. Wie weet werken we in de toekomst maar een paar dagen en doen de robots de rest. Wat we in ieder geval wel kunnen zeggen is dat een korte werkdag of een werkweek nog helemaal niet zo'n heel gek idee is. Door minder lange werkdagen voelen we ons in elk geval frisser en je voelt je immers niet meer gedwongen om onnodig lang je tijd te verspillen bijvoorbeeld achter de computer.