Iemand daten met een open relatie: dit is hoe je dat aanpakt

Single & daten door Maya Luz

Stel, je bent helemaal verliefd op iemand maar die persoon blijkt een open relatie te hebben. Wat nu? Dit soort relatietypes kunnen lastig zijn voor veel mensen, bijvoorbeeld door jaloezie. Wil jij het daten in een niet-monogame relatie toch een kans geven? Zo ga je ermee om.

Lees ook: Fact: de meeste relaties ontstaan uit een vriendschap

Bespreek wat jullie verwachtingen zijn

Wanneer je met iemand gaat daten die een open relatie heeft, is het belangrijk om te weten wat hun verwachtingen zijn. Hoe zit hun relatie in elkaar? Kunnen ze bijvoorbeeld alleen seks hebben met andere mensen, of hebben ze meerdere romantische relaties. Als dit eerste het geval is, kun je deze persoon dus eigenlijk niet echt daten. Als jij dit wel graag wil, is het beter om er niet voor te gaan. Hierdoor is de kans namelijk erg groot dat je zelf een gebroken hart oploopt. Geef ook bij de ander aan wat jij van hen verwacht. Denk aan hoeveel je elkaar wil zien, hoe serieus de relatie kan worden en hoe het zit met contact met hun andere partner(s).

Bedenk voor jezelf of je dit wel echt wil

Zodra jullie de belangrijke vragen aan elkaar hebben gesteld, moet je bij jezelf nagaan of dit wel echt iets is waar je voor open staat. Als je voorheen enkel monogame relaties hebt gehad, kan iemand daten die meerdere partners heeft best even wennen zijn. Voor sommige mensen is het zelfs helemaal niet weggelegd. Wees dus eerlijk over hoe je je voelt en weet wanneer je weg moet lopen wanneer de situatie niet meer leuk is voor jou.

Vermijd drama met de andere partner(s)

Contact met de andere partner(s) van jouw nieuwe partner kan best tricky zijn. In veel situaties in het beter om contact volledig te vermijden met de andere vriend of vriendin van je partner. Dit kan veel drama voorkomen. Als er spanning is met de andere partner(s), laat je partner dit dan verhelpen. Dit is namelijk niet jouw verantwoordelijkheid. Geef ook vooral je grenzen aan als het aankomt op praten over andere partners of contact hebben met ze.

Luister naar je intuïtie

Wanneer je voor het eerst in een open relatie terecht komt, kan dit even wennen zijn. Het is allemaal nieuw en dit kan in het begin erg onwennig voelen. De beste manier om hiermee om te gaan is door erover te praten met je nieuwe partner. Zij kunnen je vervolgens een beter gevoel geven door wat zorgen weg te nemen. Maar onthoud dat je altijd het recht hebt om uit de situatie te stappen als jij je er niet meer comfortabel bij voelt. Je intuïtie is iets waar je naar moet luisteren. Voelt het echt niet goed, ga dan weg.

Heb plezier!

Het allerbelangrijkste advies dat we je mee kunnen geven, is dat je plezier moet hebben! Voel je gevoelens, deel leuke momenten met die persoon en geniet van jullie samenzijn! Er komen in iedere relatie obstakels voor, zowel in monogame als in polygame relaties. Maak je dus niet te druk. Leef in het moment!

Lees ook: Zo kom je van bindingsangst af