Interessant: op deze manier eten kinderen wél hun groenten

Kinderen door Jennifer

Misschien was je zelf ook zo’n vervelend kind, maar veel kinderen hebben moeite met het eten van groenten. Dat terwijl groenten natuurlijk hartstikke gezond zijn. Alleen krijgen ze soms gewoon echt geen hap door de keel. Of nou ja, wél als je je kinderen groenten geeft op een bepaalde manier.

Lees ook: Moet je groente en fruit wassen met warm of koud water?

Moeite met groente eten

No worries als je kinderen moeite hebben met groente eten. Je bent heus geen slechte kok. Wanneer kinderen tussen de 3 en 5 jaar zijn, worden ze nou eenmaal wat kieskeuriger. Dit is dus het moment dat ze bijvoorbeeld geen groenten meer willen. Ze krijgen dan toch meer moeite met nieuwe smaken en texturen van het eten, zo legt onderzoeker Rosalie Mourmans uit van de Maastricht University. Dat terwijl je eigenlijk wel op jonge leeftijd moet leren om gezonde voeding te eten.

Jong geleerd, oud gedaan

Als je iets al op jonge leeftijd aanleert, dan wordt de kans groter dat je het later ook nog doet. Dus wil je dat je kind later ook groenten toevoegt aan de maaltijd? Voeg de groenten dan toch toe aan het eten van je little one(s). Hoe moeilijk dat ook is. Gelukkig vonden de onderzoekers van de Maastricht University nu een handige tip, waardoor je kinderen waarschijnlijk wél die ene groente eten.

Knolselderij proeven

Voor het onderzoek werden 161 kinderen van 4 en 5 jaar oud in twee groepen verdeeld. Van tevoren kregen de twee groepen elk drie omgedraaide bekertjes met een stukje groente erin: een blokje knolselderij. Yum! Vervolgens kreeg de ene groep kinderen gewoon zomaar een bekertje aangeboden en hadden ze daarin geen keus. Dat terwijl de andere groep kinderen zelf een bekertje mocht kiezen. Al hadden ze natuurlijk niet écht een keus, want overal zat hetzelfde in. Maar het gaat dus om het idee. Nu was het aan elk kind de persoonlijke keus: ga je het stukje knolselderij proeven of niet?

Kind wil zelf kiezen

Wat bleek nou gedurende het onderzoek? De kinderen die zelf een bekertje mochten kiezen, proefden sneller het stukje groente dan de andere groep kiddo’s. Blijkbaar hebben kinderen minder moeite met de groente, wanneer ze er zelf voor mogen kiezen. Overigens betekent dit niet, dat ze de knolselderij nu ook lekker gaan vinden. Dat is dan weer een kwestie van gewenning. Al kunnen ze dus wel makkelijker wennen aan een bepaalde groente, wanneer ze het eerst hebben geproefd. Laat voortaan je kind dus zelf de groente kiezen voor je gerecht!

<

Lees ook: Jong kind veganistisch opvoeden gevaarlijk? Wij vroegen het aan een expert