Dit zijn de populairste Griekse babynamen

Kinderen door Maya Luz

Gyros, tzatziki, Griekse mythologie, dit zijn allemaal dingen waar we direct aan denken als we aan Griekenland denken. Uit het Grieks komen ook een hoop prachtige en unieke babynamen voort. Veel van deze namen zijn ook erg populair in Nederland. Dit zijn de populairste Griekse babynamen!

Lees ook: Dit zijn de populairste korte jongensnamen

Griekse babynamen

Uit de Griekse taal komen een hoop mooie namen voort. Wat opvalt bij deze namen is dat je bij veel van de namen niet direct zou verwachten dat het een Griekse afkomst heeft! Misschien zit jouw naam er ook wel tussen.

Griekse jongensnamen

Hercules, Zeus, Poseidon, het zijn allemaal namen van goden uit de Griekse mythologie. Dit zijn namen waar je snel aan denkt als je aan Griekse namen denkt, toch blijkt de realiteit iets anders. Dit zijn de vijf populairste jongensnamen die voortkomen uit het Grieks. En we verklappen alvast, ze zijn vrij verrassend!

1. Jace

De naam Jace is de populairste Griekse jongensnaam in Nederland. De naam is afgeleid van de naam Jason. Deze leuke jongensnaam betekent genezer, genezen of weer gezond maken. Wie weet wordt jouw kindje wel een dokter met zo'n naam!

2. Alexander

De naam Alexander straalt iets krachtigs uit. En dat klopt ook als we naar de betekenis van deze Griekse jongensnaam kijken. Het betekent namelijk de beschermer, helper of verdediger. De naam Alexander was vooral erg populair in de jaren '70.

3. Milo

Ook de naam Milo is een erg populaire naam in Nederland. De naam is afgeleid van de naam Miles. Dit is de perfecte naam voor een stoer mannetje. Deze jongensnaam betekent namelijk dappere krijger of soldaat. Maar het heeft ook iets zachtaardigs, want een andere betekenis voor Milo is zacht of vriendelijk.

4. Tygo

Tygo is een veel voorkomende naam in Nederland. Om deze reden is het toch best verrassend dat de naam uit het Grieks komt. De originele Griekse spelling is Tycho. De naam betekent goed lot en geluk.

5. Mateo

Tot slot voor de jongensnamen hebben we een andere prachtige Griekse naam. Mateo is afgeleid van het Griekse Mattheus. De naam betekent geschenk van God, wat zeker een toepasselijke naam is voor een pasgeboren zoon.

Griekse meisjesnamen

Als we naar de lijst kijken met de populairste meisjesnamen, zien we al vrij snel veel Griekse namen opduiken. In de top honderd staan al een redelijk aantal Griekse meisjesnamen! En ook hier zien we dat sommige toevoegingen erg verrassend zijn!

1. Tess 

Tess is een erg populaire naam in Nederland, de naam staat zelfs op de negende plek van de populairste meisjesnamen in 2022. De naam is afgeleid van de meisjesnaam Theresia. Tess betekent oogst, zomer en jageres.

2. Sofie 

De naam Sofie horen we ook erg vaak in Nederland, en nog steeds is het een populaire meisjesnaam. Sofie is afgeleid van de naam Sophia. Het betekent levenswijsheid en heilige wijsheid.

3. Maya

Deze naam komt ons bekend voor! De naam Maya komt voor in meerdere talen waaronder het Arabisch, Hebreeuws en Spaans. In het Grieks betekent Maya goede moeder. 

4. Emilia

De prachtige en unieke meisjesnaam Emilia is ook oorspronkelijk Grieks. Sinds 2009 is deze naam enorm aan het stijgen in populariteit en wij snappen dat helemaal! Emilia betekent wedijverend mededinger, zacht, vriendelijk en navolger.

5. Nore

Tot slot hebben we de naam Nore. Deze naam is sinds een paar jaar erg populair. De naam betekent licht, fakkel, zonnestraal en God is mijn licht. Een meisje genaamd Nore is ongetwijfeld een licht in ieders leven.

Lees ook: De babynamen trends van 2023