Kristian werd met verkeerde halfbroer herenigd: "klopte iets niet"

Media door Elsemieke

Ken je het programma Spoorloos nog? In dit programma worden mensen al jarenlang herenigd met hun familieleden. Kristian van der Mark deed in 2003 mee. Hij werd herenigd met zijn halfbroer in Colombia. Kees van der Spek vertelt in Jinek echter dat hier niets van klopt. 

Kristian met verkeerde halfbroer herenigd in Spoorloos

Voor het programma Spoorloos heeft een fraudeur aan zeker zestien zoektochten naar biologische ouders van Nederlanders meegewerkt.  Kees van der Spek zat gisteravond in het programma Jinek om hierover te praten. Hij zat daar met Kristian van der Mark, die in 2003 meedeed aan Spoorloos. Kristian werd door de redactie herenigd met zijn halfbroer in Colombia, maar dit bleek achteraf niet zijn echte broer te zijn. Kristian reisde met het programma 'Opgelicht' met Kees van der Spek naar Colombia en ontdekte dat Spoorloos fouten heeft gemaakt. Kristian had vanaf het begin al het gevoel dat er iets niet klopte, ondanks dat hij hem geld had gegeven voor een studie, zo vertelde hij bij Jinek. "Het contact met mijn halfbroer liep stroef en verwaterde uiteindelijk volledig.”

Fixer

In 2019 kwam hij er met hulp van Barbara Quee - die ook meedeed aan Spoorloos - achter dat hij en zijn zogenaamde halfbroer helemaal geen bloedband hebben. Er werd ook nooit een dna-test afgenomen bij de 'broers', en daar is Kristian niet over te spreken. "Ik neem het Spoorloos kwalijk dat niet beter is gecheckt of het allemaal wel klopt." Spoorloos schakelde een zogenaamde 'fixer' in die voor de kandidaten hun verloren familielid moest zoeken. Deze man, Edwin Vela, bleek dus een frauduleuze Colombiaanse tussenpersoon. Hij zou hebben meegewerkt aan in totaal zestien zaken.

DNA-test

Kristian is niet de enige die aan een verkeerd familielid gekoppeld is. KRO-NCRV zegt in een verklaring op de website dat er nu twee mismatches bekend zijn. "De overige 12 zaken gaan we opnieuw tegen het licht houden en indien gewenst en mogelijk bieden we de betrokkenen alsnog een dna-test aan. We maken al ruim 30 jaar Spoorloos en weten als geen ander hoe belangrijk het is om te weten waar je vandaan komt."