Waarom een prepaid Mastercard niet uit je portefeuille mag ontbreken

Lifestyle door Elsemieke

Online winkelen is een gemak. Heb je een nieuwe outfit nodig? Dan bestel je ‘m eenvoudig vanuit je luie zitbank. En als je zin hebt om te reizen, kies je een hotel bij Booking.com, boek je je vlucht en klaar is Kees. Heerlijk makkelijk! Maar er is een groot nadeel: voor de meeste online betalingen heb je een kredietkaart nodig. En niet iedereen wil of krijgt er een. Het beste alternatief? Een prepaid Mastercard!

Wat is een prepaid Mastercard?

Een prepaid Mastercard is vergelijkbaar met een debetkaart. Je moet er eerst geld opzetten voordat je aankopen kan doen. Het grote voordeel is dat je ermee kan betalen bij bedrijven die enkel kredietkaarten accepteren of weinig andere betalingsmogelijkheden hebben. Denk daarbij aan Airbnb. Er zijn veel banken die een prepaid Mastercard aanbieden, maar een van de beste is Openbank. Klik hier voor een volledige review van deze bank.

Zeg vaarwel tegen schulden

Het grote voordeel van een reguliere creditcard? Je kan er je aankopen achteraf mee betalen. Maar dat is ook meteen het grootste nadeel. Want zo verlies je zicht op wat je allemaal gekocht hebt en is de kans op schulden groot.

Een prepaid creditcard laat je de controle over je uitgaven behouden. Jij bepaalt zelf je limiet en kan hier niet boven gaan. Wil je een nieuwe telefoon kopen? Zet dan enkel het geld dat je daarvoor nodig hebt op de kaart. Zo kom je niet in de verleiding om andere leuke dingen te kopen die je tijdens het winkelen ziet.

Onmisbaar voor reizigers

Ben je dol op reizen? Dan heb je nog meer baat bij een prepaidkaart. Als je op vakantie gaat naar niet-Europese landen is het namelijk vaak voordeliger om te betalen met een kredietkaart dan met een debetkaart.

 Ook is het met zo’n kaart mogelijk om vooraf een reisbudget op te stellen. Zeker geen overbodige luxe, want op vakantie doen je weleens wat meer geld op dan gepland. Wil je een prepaid Mastercard met je meenemen op avontuur? Kijk dan na of je hem kan gebruiken in het land waar je naartoe gaat. Soms moet je de kaart online nog openstellen. Maar dat duurt gelukkig slechts een aantal minuutjes.

Veiliger dan een kredietkaart

Een gewone kredietkaart is aan je bankrekening gekoppeld. Maar met een prepaid Mastercard kan je je online aankopen doen via een prepaid-betalingsmethode. Zo blijf je anoniem en ben je beter beschermd tegen criminelen die misbruik willen maken van je persoonlijke gegevens.

Toegankelijk voor iedereen

Een prepaidkaart is toegankelijk voor iedereen. Of toch bijna. Je moet wel 18 jaar zijn om zo’n creditcard te mogen gebruiken. Maar voor de rest zijn er geen voorwaarden aan verbonden. De aanvraag van zo’n kaart is zelfs niet afhankelijk van je kredietgeschiedenis.

Logisch, want de bank hoeft je geen krediet te geven en loopt dus geen risico. Als jij niet in aanmerking komt voor een reguliere kredietkaart, omdat je bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering hebt, kan je kiezen voor een prepaid kredietkaart.

Interessante extra’s

Het is erg verleidelijk om voor een gewone kredietkaart te kiezen, omdat je er extra’s bij krijgt, zoals verzekeringen. Maar van deze extra’s ontvang je vaak ook bij prepaidkaarten.

Bij Openbank kan je bijvoorbeeld vijf keer per maand gratis geld opnemen overal ter wereld. Daarnaast krijg je een reisverzekering en mag je kosteloos betalen in vreemde valuta. De extra’s verschillen wel van kaart tot kaart. Overweeg je om een bepaalde prepaid kaart aan te vragen? Kijk dan eerst naar welke extra’s je erbij krijgt.