Bindingsangst? Zo kun je je beter openstellen tegenover je date

Single & daten door Juliët

Dating time! Je bent lekker aan het kletsen via de app, maar zodra die eerste date eraan komt wordt het te heet onder je voeten. Veel mensen ervaren een bindingsangst en vinden het moeilijk om zich open te openstellen aan een potentiële vlam. Hoe stel je je open voor een date? 

1. Laat verwachtingen los 

Dankzij online daten ontmoet je gemakkelijk veel mensen, maar het kent ook een keerzijde. Doordat de vijver met potentiële lovers zo groot is, neem je vaak niet de tijd om iemand goed te leren kennen. Zodra we met iemand online chatten, krijgen we vaak een bepaald beeld van iemand. We weten eigenlijk nog niet of we daadwerkelijk die aantrekking voelen. Daarvoor moet je elkaar beter leren kennen. Online is dat lastig, want gesprekken zijn oppervlakkig en veel van hetzelfde. Het is belangrijk dat je ervoor openstaat om de persoon echt te leren kennen. Ga er open minded in laat je verwachtingen los. Zo kan het alleen maar meevallen. Laat het moment vooral lekker op je afkomen.

via GIPHY

2. Vertel over je bindingsangst

Bindingsangst kan daten zo erg in de weg staan, dat die date er helemaal niet van komt. Zodra iemand dichtbij komt, krijg je de drang om te vluchten. Door de bindingsangst ga je moeilijk de verbinding aan. En diepgaande gesprekken zijn er al helemaal niet. Je wil je niet aan iemand te hechten. Wanneer iemand in jouw leven komt, krijg je algauw een benauwd gevoel. Om dit gevoel toch opzij te zetten, moet je je gevoelens toelaten in plaats van wegduwen. Communicatie is key! Luister naar de ander en spreek je behoeften en verwachtingen uit. Geef voor je eerste date aan dat je het daten op je eigen tempo wil gaan doen. De ander kan er rekening mee houden dat jij eerst casual wil daten. Ga vooral lekker genieten en besef dat je niet gelijk aan diegene vastzit.

via GIPHY

3. Vertel over je verlatingsangst

Het tegenovergestelde van bindingsangst is verlatingsangst, maar ook deze angst kan voorkomen dat je je openstelt bij een date. Als je je bindt, dan bestaat er immers een kans dat je verlaten wordt. Het is vooral goed om de ander ervan op te hoogte te brengen, zodat diegene in ieder geval weet wat er aan de hand is. Maak je vooral van tevoren niet druk, want als je date je echt ziet staan dan heeft die hier respect voor.

via GIPHY

4. Stop tegenstribbelen

Je date is over een paar dagen, maar dan merk je dat diegene tegen begint te stribbelen. Wat moet je hier nu weer mee? De bui voel je al hangen. Veel zin in die date heb je niet meer. Ga niet gissen naar wat die persoon bedoelt, maar vraag het op de man af. Bespreek je gevoel en wees open. Misschien zit er een goede reden achter, maar dat moet je wel weten. Als diegene je echt ziet staan dan laat die jou niet zitten. Ga dus goed na of je dit echt wilt of dat je er mee kapt. Dit kan voor jou een hoop stress besparen. Het openstellen moet wel van beide kanten komen!

via GIPHY

5. Jezelf blijven

Iedereen vindt eerste dates eng. Vaak denken wij dat we de enige zijn die van de date een big deal maken, maar reken er maar op dat de ander net zo nerveus kan zijn. Een goed gesprek is het halve werk. Praat vooral open en eerlijk, maar niet alleen over jezelf. Wees nieuwsgierig en toon interesse. Leg de focus op vragen stellen, over dingen die je echt wilt weten. Het is verleidelijk om met een oordeel te praten of naar de ander te wijzen. Dan lijken we minder ‘zwak’. Toch is het tegendeel waar. Juist als je meer vanuit jezelf praat kom je sterk over. Last but not least, doe tijdens je eerste date vooral kleding aan waar jij je zelfverzekerd en goed in voelt. Dan zul je dat ook uitstralen.

via GIPHY

6. Date is afgelopen

You did it! Je date is ten einde gekomen en het is tijd om gedag te zeggen. Alhoewel, wil je dat al? Veel mensen hopen op seks na de date, maar een meer realistische verwachting is een goeie kus of eventueel wat gefriemel. Kijk aan waar jullie beiden voor open staan en dan gaat de rest vanzelf. Maak je vooral niet te druk. Wat nog niet is, kan nog komen. If you want to. Vaak peil je al wel of de date een vervolg heeft of niet. Een tweede date is super, maar is dit niet het geval dan weet je ook dat diegene het niet is. Zie het vooral als een ervaring die je erbij hebt. 

via GIPHY