Je cv opstellen? Tips om de baan van je leven binnen te slepen

Werk & studie door Elsemieke

Is je droomjob voorbijgekomen, wordt het tijd om je cv af te stoffen of ben je gewoon benieuwd hoe je beter kunt solliciteren? Dan is het handig om je cv opstellen eens serieus aan te pakken. Met onze tips ben je klaar om de baan van je leven binnen te slepen.

Droombaan op het oog? Zó moet jij je cv opstellen

Klaar met je huidige baan? Of je nu toe bent aan een hoger salaris, een verandering in je leven of gaat starten als freelancer: wat je redenen ook zijn, je cv opstellen gaat je sowieso verder helpen. Weet je niet hoe? Geen zorgen: wij hebben handige tips voor je waarmee je sowieso beter in solliciteren wordt.

Controleer altijd je contactgegevens

Ben je net verhuisd of heb je pas een nieuw telefoonnummer? Inkoppertje misschien, maar vergeet niet je contactgegevens te updaten! Niets slordigers dan een incompleet of niet up-to-date cv. Vermeld sowieso je volledige naam, je geboortedatum, telefoonnummer, waar je woont en het e-mailadres dat je het meeste gebruikt. Ben je enorm actief op de socials en is dat relevant voor je dreamjob? Opschrijven! 

Let op spellingsfouten

Misschien overbodig te vermelden, maar als je cv opstellen al verkeerd gaat met grammaticafouten, of erger nog: spellingsfouten, dan sta je 1-0 achter. Als je spellingsfouten maakt in je cv, maak je een slechte eerste indruk en die kan je nooit meer overdoen, mocht je al worden uitgenodigd voor een gesprek. Ben je geen spellingskoningin, dan kan je een vriend of familielid vragen 'm voor je te checken.

Glimlach op je cv foto

Misschien heb je je er schuldig aan gemaakt: een cv foto waarbij je sceptisch met je armen over elkaar in de camera tuurt. Weliswaar in een nette outfit, maar toch is het belangrijker om te lachen op de foto die je meestuurt. Met een open, spontane blik word je eerder uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Thanks us later.

Vermeld relevante vaardigheden en werkervaring op je cv

Het lijkt logisch te noteren dat je sociaal bent en zelfstandig, maar dat zijn algemene termen. Vermeld op je cv dat je een kei bent in SEO, je kunt omgaan met Photoshop of een andere vaardigheid die relevant is. Dat je een doorzetter bent, zegt niet zoveel. Ook is het belangrijke relevante werkvaring te benoemen. Heb je een half blaadje volstaan met bijbaantjes die niet nuttig zijn voor je carrière? Laat dat dan weg. Liever iets minder ervaring op je cv, dan eindeloze niet-relevante bijbaantjes uit je tienertijd. 

Pas 'm aan per sollicitatie 

Natuurlijk is het makkelijk om een standaard cv op je laptop te hebben staan voor wanneer je een vacature voorbij ziet komen, maar in iedere branche is een ander cv handig. Observeer de huisstijl van het bedrijf waar je solliciteert en ga dan aan de slag met je cv instellen voor de betreffende functie. Zo ziet de werkgever dat je niet lukraak solliciteert, maar dat je je hebt verdiept in de functie. 

Ga voor maximaal twee pagina's

Een persoon die een vacature moet opvullen, heeft het druk met sollicitaties voeren, mails lezen en zijn eigen werkzaamheden. Kan je je voorstellen dat 'ie weinig tijd heeft om jouw pagina's tellende cv te lezen! Houdt het daarom bij maximaal twee pagina's wanneer je bezig bent met je cv opstellen. Elke baan of cursus die je ooit hebt gevolgd opsommen, is niet nodig.

Controleer nog een laatste keer je cv profiel

Een sterk cv is een document dat helemaal aansluit op het bedrijf en de functie waar je op solliciteert. Voor je je sollicitatie verstuurt, check je daarom nog even of alles klopt. Heb je ‘m aangepast voor deze sollicitatie, zijn alle vaardigheden en werkervaring relevant voor de functie en tot slot: kloppen je contactgegevens nog? Als dit allemaal in orde is, heb jij je cv opstellen succesvol voltooid en is het afwachten of je bent aangenomen voor je dreamjob! Fingers crossed.

Lees ook: Stel deze vragen altijd tijdens een sollicitatiegesprek