4 x zo maak jij jouw tuin klaar voor de zomer

Lifestyle door Elsemieke

De temperaturen stijgen en de dagen worden langer: de zomer is er! Is jouw tuin klaar voor het warmste seizoen van het jaar? De natuur komt in bloeistand terecht en daar mogen we van genieten. Maar om de tuin te kunnen bewonderen in de zomer, is het wel zo fijn om deze ready te maken. Zo kun je met een gerust hart bezoek ontvangen in je mooie tuin. Wat kun je allemaal doen om jouw tuin zomerproof te maken?

Tuin zomerklaar maken doe je zo

Een zonnetje op je gezicht, een goed boek in de ene hand en een drankje in je andere, een zoemend bijtje op de achtergrond en zeeën van tijd. Yes: het is zomer! Tijd om je tuin voor te bereiden op een hete zomer. We helpen je een handje op weg!

Mulchen

De tuin zomerklaar maken, dat klinkt als een tijdrovende klus. Misschien denk je dat je veel moet snoeien en alle bladeren weg moet halen. Gelukkig is deze gedachte niet meer van deze tijd, want je mag lekker lui zijn! De term ‘mulchen’ betekent namelijk dat de bodem rondom de planten, struiken en bomen bedekt mag blijven met organisch materiaal. Je mag daarom bladeren laten liggen, want dat is juist goed voor de bodemstructuur. De bladeren beschermen de bodem, ze vormen een schuilplaats voor insecten en zorgen voor meer voedingsstoffen in de grond. Je moet de bladeren wel van het gazon verwijderen, maar je kunt het blad voortaan in de borders leggen. Heb je nou allemaal geen zin om dat te doen? Dan schakel je toch gewoon een hovenier in?

Hang lichtjes op

Onder het mom de minst leuke taken als eerste te doen: hup, met de hogedrukspuit over die tegels. En pluk direct dat onkruid er even tussenuit. Na alle winterse goorheid eens flink onder handen genomen te hebben is het tijd voor het leuke gedeelte: de aankleding van je tuin. Hang vrolijke lampjes aan de schutting of onder je overkapping om je tuin zomerklaar te maken. En zet lantaarns op tafel. Tip: je hebt ook lichtjes die werken op zonne-energie. Dan hoef je ze ook niet in het stopcontact te doen.

Kussentjes

Heb je de loungeset inmiddels ook afgestoft? Dan wordt het tijd om de boel op te vrolijken met wat kussentjes. Wat dacht je van deze zomerse kleurtjes? Vergeet ze alleen niet binnen te halen als het weer omslaat. Hollandse zomers gaan nu eenmaal van links naar rechts. Wil je echt ultiem relaxen in de tuin met een goed boek? Hang dan een hangmat op. Met je ogen dicht waan je je net in een tropisch oord.

Groene vingers

Een tuin is natuurlijk geen tuin zonder een tintje groen. Of gewoon een hele botanische tuin. Is maar net wat je leuk vindt. Maar hoe leuk is het om de handen uit de mouwen te steken en jouw inner Moeder Theresa te ontdekken? Zo kun je zelf je groenten, kruiden en bloemetjes kweken, zoals pepers, tomaten, radijsjes, salie, tijm of margrietjes. Heb je niet zulke groene vingers? Geen punt, want met een handige grow kit heb je alles in één pakket. Het enige wat jij hoeft te doen is de zaadjes planten. Oké, en af en toe een beetje water geven.  

Hangstoelen

Waar vroeger de hangmatten helemaal hip en happening waren, zijn tegenwoordig de hangstoelen niet meer weg te denken. Een hangstoel zorgt voor een authentieke sfeer in je tuin, zonder al te veel ruimte in te nemen. Zelfs in kleine tuinen misstaat een hangstoel niet, en het dient ook nog eens als echte eyecatcher!

Trek je interieur door

Je thuis voelen is vaak een heel belangrijke voorwaarde om je echt goed te kunnen ontspannen. Zorg er daarom voor dat je de stijl die je binnen in je huis hebt buitenshuis ook terug laat komen. Zo wordt het één geheel van binnen naar buiten. Dan is het enige wat je nog te doen staat: compleet relaxen en een aantal lieve vrienden uitnodigen. Schenk de wijn maar vast in. Cheers!