Dakgoot schoonmaken: hoe doe je dat veilig?

Lifestyle door Elsemieke

Bij het onderhoud van je woning horen verschillende klussen die op een heel specifieke manier moeten worden aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de dakgoot die al snel verstopt kan raken met bladeren, takken en vuil. Maar hoe pak je dit op veilige en efficiënte manier aan? Met deze tips zie je niets over het hoofd en kun je onbezorgd genieten van een goed onderhouden woning.

dakgoot schoonmaken veilig

Zorg voor de juiste spullen

Er zijn een aantal spullen die goed van pas komen bij het schoonmaken dakgoot. Denk aan een stevige ladder, maar ook werkhandschoenen om je handen te beschermen. Verder gebruik je een kunststof tuinschep – het liefst geen scherpe metalen schep zodat je de dakgoot niet beschadigt – en een vuilniszak om al het afval in op te ruimen. Wat ook handig kan zijn is een tuinslang waarmee je de dakgoot na kunt spoelen en een bezem of stoffer en blik.

Kies het juiste moment

Het is aan te raden om de dakgoten minstens eenmaal per jaar schoon te maken. Een goed moment is in het eind van de herfst, wanneer alle bladeren van de boom zijn gevallen. Door de dakgoot vrij te maken van bladeren en takken voorkom je dat het water op het dak blijft staan en voor lekkage zorgt. Staat jouw huis op een plek met veel bomen? Dan kan het een goed idee zijn om de dakgoten zelfs tweemaal per jaar een flinke schoonmaakbeurt te geven.

Maak de dakgoot schoon in stappen

Het schoonmaken van de dakgoot doe je in kleine stappen waarbij je telkens een gedeelte van de dakgoot vrij maakt van opgehoopt vuil. Dit is hoe je te werk gaat:

  • Zet de ladder tegen de muur en schep telkens een stuk vuil uit de dakgoot.
  • Stop het losse vuil telkens direct zoveel mogelijk in de vuilniszak. Wat ernaast valt kun je later opvegen met behulp van de bezem.
  • Is het vuil droog of komt het niet makkelijk los? Maak het dan even nat met behulp van een tuinslang.
  • Spoel de dakgoot door met de tuinslang wanneer al het vuil verwijderd is. Leg je de tuinslang in de goot en beweeg de waterstraal richting de regenpijp zodat het goed kan weglopen.
  • Veeg het vuil dat op de grond is gevallen op met een bezem en ruim het op met stoffer en blik en je bent klaar! Nu kan je dakgoot er weer even tegenaan en hoef je je geen zorgen te maken over schade door een lekkage.