Zo gaat het nu met Ayleen uit The Tinder Swindler

Media door Laura

Met open mond hebben wij The Tinder Swindler op Netflix gekeken. In deze twee uur durende documentaire worden drie vrouwen geïnterviewd die voor honderdduizenden dollars zijn opgelicht door hun 'vriendje' Simon Leviev. Een van hen is de Nederlandse Ayleen Charlotte. Dankzij haar is de voortvluchtige oplichter opgepakt.

Lees ook: Deze series verschijnen in februari op Netflix, Videoland & Disney+

The Tinder Swindler

Momenteel staat The Tinder Swindler op nummer 1 op Netflix in Nederland. Heb jij de spraakmakende docu nog niet gezien? Dan volgt er een recap. In de zoektocht naar ware liefde komen drie vrouwen, Cecilie, Pernilla en Ayleen, Simon Leviev tegen op Tinder. Simon doet zich voor als de zoon van een diamantmagnaat die zelf money to blow heeft. Hij palmt ze helemaal in met luxe diners, dure cadeaus en privé-vluchten over de hele wereld. Al snel bouwen de dames een sterke band op met de charmante Simon. Cecilie en Ayleen krijgen een relatie met hem en met Pernilla ontstaat een hechte vriendschap.

Ponzi-scheme

Het leek te mooi om waar te zijn, en dat was het ook. Op een bepaald punt in de relatie liet Simon de vrouwen geloven dat zijn vijanden achter hem aanzitten. Hij bouwt de spanning op tot het moment dat hij ze dezelfde geënsceneerde foto's stuurt van zijn 'gewonde' bodyguard. Hij maakt ze wijs dat hij zijn creditcards vanwege veiligheidsoverwegingen niet kan gebruiken en hij heeft dringend geld nodig. Véél geld. Hij vraagt zijn geliefdes/vriendin om hem geld te lenen. Als zogenaamde miljardair kon hij hun later met gemak terugbetalen. De vrouwen werden gepusht om steeds meer en meer geld te geven en moesten hier zelfs leningen van honderd duizenden dollars voor afsluiten. 

Wat zij niet wisten is dat Simon het Ponzi-scheme gebruikte om hen op te lichten. Er zaten helemaal geen vijanden achter hem aan. Dankzij hun geld genoot hij van luxe etentjes, feestjes en privé-vluchten met andere vrouwen. Wanneer zijn vriendinnen zijn geld terug eisen, wordt Simon razend en zet de vrouwen verder onder druk waardoor zij psychische klachten krijgen.

Ontmaskerd

Cecilie is 140.000 dollar armer als ze het heft in eigen handen neemt en met haar verhaal naar de media stapt. Al snel wordt er wereldwijd over Simon Leviev geschreven, die helemaal geen zoon blijkt te zijn van de diamantenfamilie. Hij heet Shimon Hayut en komt uit Israël waar hij eerder werd veroordeeld voor oplichting. 

De Nederlandse Ayleen komt in de documentaire als laatst aan het woord. Zij ontdekt de ware aard van haar vriendje door de mediaberichten. Simon zweert natuurlijk dat er niks van waar is. Ayleen vertrouwt het niet en neemt contact op met Cecilie en Pernilla. Dan besluit ze om wraak te nemen. Ze stelt voor om naar Praag te vliegen en zijn dure merkkleding mee te nemen en te verkopen in Nederland. Ze belooft het geld, wat in de duizenden euro's loopt, naar hem over te maken, maar dat doet ze natuurlijk niet. Een heerlijk koekje van eigen deeg. 

Uiteindelijk spreekt Ayleen af elkaar te ontmoeten op een geheime locatie, maar in plaats van dat Ayleen daar staat wordt Simon opgewacht door een arrestatieteam. Hij wordt uitgeleverd aan Israël en wordt tot 15 maanden cel veroordeeld. Na vijf maanden staat hij alweer op vrije voeten. 

Hoe gaat het nu met Ayleen?

Maar hoe gaat het nu met Ayleen? Simon is niet veroordeeld voor het oplichten van haar, Cecilie en Pernilla. De vrouwen zijn daarom nog druk bezig met het afbetalen van hun schulden. Ze zijn inmiddels een fundraiser gestart omdat ze zoveel berichten kregen van mensen die wilden helpen. Ayleen hoopt nog steeds dat Simon (of Shimon) gestraft wordt voor het liegen en oplichten van haar en de andere vrouwen.

En Simon?

Simon leeft op vrije voeten in Israël. Hij heeft een vriendin en volgens zijn social media leeft hij nog steeds in luxe. Van wie zijn geld is nu de vraag. Tinder maakte vorige week bekend dat ze Simon van de datingapp hebben geband. Jep, daar was hij ook nog te vinden. Hij was ook nog actief op Instagram, maar zijn account werd gehackt. Er zijn veel Simon Leviev-accounts, maar welke echt is blijft nog onbekend.

Lees ook: Kijkers woest dat Big Brother-kandidaat mag blijven na grensoverschrijdend gedrag

Beeld: Netflix