Stekker uit The Voice of Holland vanwege seksueel wangedrag: dit is wat we tot nu toe weten

Media door Elsemieke

Al een paar dagen gonst het van de drama rondom The Voice van RTL vanwege vermeend seksueel wangedrag van verschillende personen die bij het programma betrokken zijn. Zelfs in het buitenland praten ze erover. Presentatrice Chantal Janzen noemde het op haar Instagram ‘misselijkmakende praktijken’ en ook coach Anouk is opgestapt. Nu RTL het programma heeft stopgezet, zou de schade in de miljoenen lopen. We praten je bij over alles wat er tot nu toe is gebeurd.

Stekker uit The Voice of Holland vanwege seksueel wangedrag: dit is wat we tot nu toe weten

The Voice of Hollands stopt: wat is er aan de hand?

Presentator Tim Hofman van het BNNVARA-programma #BOOS vroeg in augustus 2021 of deelnemers en medewerkers van talentenshows die wisten van ongepast gedrag zich wilden melden. Na maandenlang onderzoek komt hij donderdag met een aflevering van het programma #BOOS waarin de aantijgingen uitgebreid worden behandeld. RTL heeft hierdoor al besloten te stoppen met het uitzenden van 'The Voice of Holland' nadat bij de zender en producent ITV berichten van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnen waren gekomen.

Waarom is Jeroen Rietbergen opgestapt?

Afgelopen zaterdag kwam naar buiten dat er mogelijk sprake is geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag door mensen bij The Voice. Niet lang erna werd duidelijk dat de bandleider van The Voice, de man van Linda de Mol en dus ook de zwager van John de Mol, bedenker van het succesvolle programma, Jeroen Rietbergen per direct opstapt bij het programma. Jeroen zegt in zijn statement dat hij 'contact van seksuele aard' heeft gehad met vrouwen die bij het programma zijn betrokken. Hij zou met hen ook 'seksueel getinte whatsappberichten' hebben uitgewisseld. Jeroen en Linda zijn zelfs even uit elkaar geweest omdat zij wist van de appjes die hij naar de kandidaten stuurde. 

Ook Ali B. wordt beschuldigd van vermeend seksueel wangedrag?

Daar bleef het niet bij, want er was ook een aangifte wegens seksueel wangedrag bij het talentenprogramma. Dit bleek te gaan om Ali B, al zegt hij dat hij niks verkeerds heeft gedaan. "Ik ben 100% overtuigd van mijn onschuld." Ook zijn management reageert: "Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen", zeggen ze in een statement. Of er naast Jeroen Rietbergen en Ali B ook nog meer medewerkers van The Voice worden beschuldigd, is (nog) niet duidelijk.

Anouk stapt op als coach van The Voice of Holland

Anouk, een van de coaches van The Voice, heeft via Instagram laten weten niet terug te zullen komen bij het programma. Ze noemt het 'een corrupte bende'. "Ik wil niet werken op een plek waar jarenlang een aantal mannen misbruik hebben gemaakt van hun positie en waar er bewust voor is gekozen om het stil te houden en om de andere kant op te kijken. Dat kan echt niet. Dan heb je echt een structureel probleem. Ik wil daar geen onderdeel van zijn."

‘Opgelopen schade van The Voice of Holland al minstens 7 miljoen’

RTL heeft indertussen alvast besloten alle twaalf kant en klare afleveringen die de komende vrijdagen uitgezonden te worden, niet uit te zenden. De schade is enorm groot omdat er met Ali B als coach ook al acht afleveringen van The Voice Kids werden opgenomen. Een aflevering van The Voice met al het productiewerk, de studio, de faciliteiten en alle medewerkers kost volgens de Telegraaf zo'n 400.000 euro per stuk. Met het niet uitzenden van de uitzendingen komt dat op een verlies van tussen de zeven en acht miljoen euro.

T-Mobile stopt met sponsoren

De opgelopen financiële schade wordt nog groter. Sponsor T-Mobile heeft namelijk laten weten de geldkraan dicht te draaien en het programma niet langer te sponsoren. 'Wij hebben besloten op basis van alle berichtgeving van de afgelopen 24 uur het sponsorschap van het huidige The Voice of Holland per direct stop te zetten. We keuren elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af en nemen hier als bedrijf nadrukkelijk afstand van. Nogmaals ons medeleven gaat uit naar alle betrokkenen."