Vrouwen bevallen van elkaars baby na fout vruchtbaarheidskliniek

Media door Elsemieke

Het is een van je grootste nachtmerries wanneer jouw zwangerschap medisch wordt geregeld: dat er iets mis gaat met het vruchtje. Bij het Amerikaanse stel Daphna en Alexander ging dit nog even een stapje verder: hun embryo bleek, door een fout van hun vruchtbaarheidskliniek, in de verkeerde baarmoeder te zijn teruggeplaatst.

Lees ook: Wat moet je allemaal regelen als je zwanger bent?

Vrouwen bevallen van elkaars baby na fout vruchtbaarheidskliniek

Toen Daphna Cardinale en haar man Alexander in september 2019 hun tweede dochtertje in handen kregen, waren ze direct verbaasd over het uiterlijk van het meisje. Het kindje had namelijk een donkere huidskleur, terwijl het stel zelf blank is. Toch onderdrukten ze hun twijfels omdat ze het IVF-proces vertrouwden en ook direct een band voelde met het kindje. Toch werden hun vermoedens zeven weken na de geboorte bevestigd door een dna-test: het meisje was niet van hen. De embryo bleek, door een fout van hun vruchtbaarheidskliniek, in de verkeerde baarmoeder te zijn teruggeplaatst.

Verwisseling van embryo's

Daphna bleek dus de baby van een ander stel ter wereld te hebben gebracht en de andere vrouw was van hun biologische dochter bevallen. De kliniek bleek de embryo’s van de stellen te hebben verwisseld. De twee meisjes werden in september 2019 een week na elkaar geboren. In januari 2020 zijn de baby's weer bij de biologische ouders terecht gekomen. 

Verraad

"Ik werd overrompeld met gevoelens van angst, verraad, woede en liefdesverdriet”, zei Daphna tijdens een persconferentie waarin het stel een rechtszaak tegen de vruchtbaarheidskliniek in Californië aankondigde. "Ik heb tijdens de zwangerschap nooit de kans gehad om mijn eigen dochter te voelen groeien en een band met haar op te bouwen.”

In contact blijven

De baby's zijn inmiddels terug bij hun biologische gezin. De vier ouders zullen in de toekomst gaan hun best doen om contact met elkaar te houden. "Ze waren net zo verliefd op onze biologische dochter als wij op die van hen”, zei vader Alexander in de persconferentie. De vruchtbaarheidskliniek wordt aangeklaagd voor medische wanpraktijken, contractbreuk, nalatigheid en fraude.

Lees ook: Zo vergroot je de kans op een tweeling

Foto: iStock
Bron: Telegraaf