Lifestyle / Media
Media

Deze 7 personages joegen vroeger je de stuipen op het lijf

Keek je vroeger met je handen voor de ogen naar de plaaggeest in Bassie en Adriaan? Of heb je ook een jeugdtrauma overgehouden aan de knorrige Karbonkel? Het is wonderbaarlijk wat voor enge beelden we als kleine onschuldige kindertjes soms voorgeschoteld gekregen. Kreeg jij ook nachtmerries over deze personages?

karbonkel

Lees ook: 7 kinderseries die we stiekem nog steeds missen

Schooldirectrice uit Mathilda

Iedereen kent de film over het lieve, hoogbegaafde meisje Mathilda. De enge schooldirectrice uit deze film wens je geen enkel kind toe. Vooral de scène waar dit enge personage een jongetje dwingt om een stuk taart te eten. Je krijgt spontaan geen trek meer. Maar ja, wie durft nog tegen die enge vrouw in te gaan?

De Plaaggeest

Wie heeft zich niet rot gelachen om de gekke clown en zijn acrobaatmaatje? Maar natuurlijk zit er altijd een vijand bij. De enge Plaaggeest zorgde voor angstrillingen bij veel van deze kinderen. Niet alleen door zijn supergemene streken, maar ook door zijn enge gezicht. De Plaaggeest heeft hamsterwangen, maar het maakt hem niet bepaald schattig. Ieh… Mocht je je jeugdtraumaatje willen herleven, dan kun je een aflevering Bassie en Adriaan terugkijken op Videoland.

Schraap uit Abeltje

Abeltje is een jeugdheld voor veel nineties babies! Hoe hij zelfverzekerd op het groene knopje drukt, terwijl de enge Schraap hem nog zo duidelijk vertelde om het niet te doen. De indringende ogen van personage Schraap geven ons nog steeds de creeps. Brr… Ook hoe hij aan het eind van de film zelf de lift neemt en lacht als een gestoorde professor. Wat een bijzonder en griezelig personage.

Boze Heks

Alleen al als je kijkt naar de intro van de ‘Verhalen van de Boze Heks’, denk je: “Hoezo werd dit uitgezonden voor kinderen?” Nu kunnen we hier wel om lachen, maar deze stem gaf elk kind uit de jaren 90 gegarandeerd rillingen. Ook de afleveringen zien er allemaal heel duister uit. De lieve voice-over, die het verhaal van de Boze Heks voorleest, maakt het nog oké om naar te kijken.

Chucky

Natuurlijk is Chucky geen kinderfilm, maar het gaat wel over een pop voor kinderen. Oké, een horrorpop. Toch is de kans groot dat je als kind alsnog kennismaakte met dit enge personage. Misschien wel bewust, omdat je de scènes uit Child’s Play eigenlijk gewoon grappig vindt. Al kan het ook dat je de film per ongeluk meekeek en hier een jeugdtrauma aan overhield. Vooral de scène waar de enge Chucky plotseling zijn hoofd draait, terwijl hij geen batterijen heeft. Wanna play?! Nou, liever niet.

Rasputin uit Anastasia

Anastasia is geen Disney-film, maar gaat wel over een prachtige prinses. In deze film krijgt de heldhaftige Anastasia te maken met het enge personage Rasputin. De meest spannende scène uit de film is toch wel, wanneer prinses Anastasia de slechterik vermoord. Ze vermoordt hem niet alleen, maar zijn lichaam smelt ook helemaal weg. Wat we vervolgens zien is een skelet, die tot slot nog verandert in stof. Och, die arme kinderzieltjes…

Karbonkel

Het meest enge personage uit onze jeugd is tot slot natuurlijk Karbonkel uit kinderserie Ik, Mik, Loreland. De gekke, knorrige en harige Karbonkel kan niet ontbreken in dit lijstje. Hoezo lieten basisscholen hun jonge kinderen kijken naar deze serie? Karbonkel was zo eng, dat het originele personage werd ontslagen. Dat is te zien in de documentaire Karbonkel - The Ugly Truth. Vanaf seizoen 2 werd het personage Karbonkel gespeeld door de minder enge Willibrord Frequin. De originele Karbonkel verdween van tv, terwijl de kinderen nog steeds een jeugdtrauma hebben.

Lees ook: Nostalgie: zo ziet de cast van Het Huis Anubis er nu uit