8 tips voor het kiezen van een fijn kinderdagverblijf

Kinderen door Redactie Ze.nl

Ben je net zwanger van je eerste (tweede of misschien wel derde) kindje dan is het goed om te weten dat je op tijd op zoek moet naar een kinderdagverblijf, mocht je daar gebruik van willen maken. Hoewel Nederland flink wat kinderopvangen kent, stijgt het aantal kinderen dat naar een kinderopvang gaat ieder jaar. Daarom is het slim op om tijd ingeschreven te staan, zodat je in ieder geval zeker weet dat je je kindje(s) naar de opvang kan/kunnen. Hoe je een kinderdagverblijf kiest waar je een fijn gevoel bij hebt, lees je in de 8 tips in dit artikel.

kinderopvang

1. Bezoek altijd meerdere kinderdagverblijven na online onderzoek

Ga eerst op onderzoek uit welke kinderdagverblijven je in de buurt hebt. Wat zo fijn is aan een online zoektocht is dat je ook direct meer te weten komt over eerdere ervaringen van andere ouders bij zo’n kinderopvang. Je eigen echte oordeel kun je pas vellen op het moment dat je ergens geweest bent, de mensen hebt gesproken en het verblijf hebt gezien. Gelukkig kan en mag dit altijd. Neem bijvoorbeeld DAK Kindercentra in het westen van het land waar je meer dan welkom bent om eens te komen kijken.

2. Maak een afspraak met pedagogisch medewerker

Nu je toch bij een kinderopvang op bezoek bent, is het aan te raden om even in gesprek te gaan met de pedagogische medewerker(s) van de locatie. Het is wel zo prettig om te weten wie dat zijn, hoe ze met kindjes omgaan en hoe de communicatie tussen jullie is. Een fijne communicatie is immers al de helft van wat je nodig hebt bij een kinderopvang of kinderdagverblijf. Het hebben van een klik helpt ook enorm. Je moet toch je kindje daar achter gaan laten, dus dan is het wel zo goed om dit in volle vertrouwen te kunnen doen. 

3. Vraag naar de groepssamenstelling

Wat je in zo’n gesprek in ieder geval niet moet vergeten te vragen, is hoe de samenstellingen van de groepen bij de opvang zijn. Hoeveel kinderen zitten er bijvoorbeeld in één groep? En wat is de leeftijd van die kinderen? Hierbij heb je de keuze uit een horizontale groep met kinderen waarbij de leeftijd van de kindjes overeenkomt en een verticale groep waarbij er kinderen van allerlei leeftijden aanwezig zijn. Het is maar net wat je zelf prettig vindt. Beide soorten groepen hebben voordelen en andelen.

4. Communicatie vanuit het kinderdagverblijf

Zoals je hierboven kon lezen, is een goede communicatie met de kinderopvang al het halve werk. Als dat al niet goed zit, dan kun je beter kiezen voor een andere locatie. Schroom dus zeker niet om te vragen hoe de kinderopvang communiceert. Je wilt immers wel graag op de hoogte worden gehouden van hoe je kindje het doet bij de opvang. Kijk daarom of er mogelijkheden zijn om af en toe een gesprekje te hebben met een van de medewerkers over de ontwikkeling van je kind.

Lees ook: Zoveel kost een baby in het eerste jaar

5. Bekijk de kosten van de kinderopvang

Let ook direct goed op de kosten van de verschillende kinderdagverblijven. Deze kosten kunnen namelijk enorm van elkaar verschillen. Bij sommige opvangen zitten bijvoorbeeld hapjes, luiers en extra activiteiten inbegrepen bij de prijs en bij anderen weer niet. Controleer dus goed wat je waar krijgt voor je geld, zodat je een goede keuze kunt maken en een kinderopvang kunt vinden die binnen jouw wensen en budget past.

6. Wat te doen als je kindje ziek is?

Kijk in je zoektocht naar een kinderopvang ook naar de mogelijkheden van alternatieve opvang wanneer je kindje ziek of verkouden is. Bij de meeste kinderdagverblijven zijn kindjes gewoon welkom met een snotneus (hoewel de regels sinds de pandemie natuurlijk kunnen zijn veranderd). Wanneer je aan het werk bent, kun je je kindje in zo’n geval niet zelf opvangen. Zijn er bij het kinderdagverblijf in dat geval andere mogelijkheden van opvang mogelijk? Of moet je zelf wat regelen?

7. Zoek altijd meer informatie over de locatie

Wat veel ouders fijn vinden, is om meer achtergrondinformatie te zoeken over de organisatie van het kinderdagverblijf. Je kunt natuurlijk veel informatie verkrijgen op een locatie, maar veel opvangen zijn onderdeel van een overkoepelende organisatie. Omdat je over het algemeen kiest voor een kinderdagverblijf waar je voor een langere tijd gebruik van kunt maken, is het goed om te weten dat de organisatie netjes in elkaar steekt.

8. Volg altijd je eigen gevoel bij uiteindelijke keuze

Tot slot moet je weten dat je nog zoveel tips op kunt volgen, maar dat het het belangrijkste is dat je er een goed gevoel bij hebt. Het liefst laat je je kindje ergens achter waar je zeker van weet dat het goed zit. Dat kun je nooit voor de volle 100% weten als je het niet probeert. Ga daarom in ieder geval altijd voor de kinderopvang waar je het beste gevoel bij hebt - zodat je hem of haar met een gerust hart achter kunt laten.