Zoveel kost een baby in het eerste jaar

Kinderen door Laura D

Een baby op komst? Bereid je maar vast voor: naast slapeloze nachten kost een nieuw kindje namelijk ook heel veel geld. Vooral in het eerste jaar met alle nieuwe babykleertjes, wiegjes en luiers ben je ontzettend veel geld kwijt. Wij hebben alle belangrijke kosten voor je op een rijtje gezet en spoiler alert: het is meer dan je denkt…

babykostenLees ook: Coronaverveling toegeslagen? Deze dingen kun je thuis met je kids doen

Baby-uitzet

Allereerst hebben we natuurlijk de baby-uitzet. De broodnodige dingen om je kindje gezond en gelukkig te houden. De Consumentenbond zocht uit hoeveel alles gemiddeld kost.

  • Een volledig ingerichte babykamer inclusief wiegje en commode: €370
  • Heel. Veel. Kleding. Je kindje gaat in het eerste jaar gemiddeld door 5 (!) maten heen. €107,50
  • Flesjes voor melk en speentjes: €6
  • Babyverzorging zoals een badje, shampoo, zeepvrije wasgel, een thermometer en een aankleedkussen: €154,70
  • Meubelsen vervoermiddelen zoals een box (€105), kinderstoel (€200), fietsstoeltje en autostoeltje (€250) en een kinderwagen (€500)

Maandelijkse kosten

Naast alle spullen heb je ook maandelijkse kosten om je baby’tje zo gelukkig mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan alle luiers flesvoeding (als je geen borstvoeding geeft) en de kinderopvang als je moet werken of een dagje voor jezelf nodig hebt.

  • Luiers: €25 per maand en een luiertas van €30. In een jaar heb je ongeveer 1800 luiers nodig.
  • Flesvoeding/poedermelk als je je kindje geen of niet alleen borstvoeding geeft: €50 per maand
  • Kinderopvang (gemiddeld €8 per uur) of een oppas thuis (rond de €4 per uur). Als je drie dagen per week werkt ben je dus ongeveer €7.680 euro kwijt (als je 40 weken werkt)

Bedrag

Als je de baby-uitzet bij elkaar optelt, kom je op €1693,20. Met de luiers, flesvoeding en opvang erbij kost alles €10.303,20. Dat is wel nog los van alle prikjes die je kindje moet krijgen. Ook eten, dagjes uit en extra wasjes zitten hier niet bij in. Gelukkig heb je wel recht op kinderbijslag, wat €885,96 per jaar is. Als we dit van de kosten aftrekken is het uiteindelijke bedrag €9.417,24.

Besparen op spullen

Naast kinderbijslag zijn er nog meer manieren om wat van de kosten af te snoepen. Bijvoorbeeld spullen die je van vrienden en familie over kan nemen en speelgoed en kleertjes die je cadeau krijgt.

Ook kun je kinderopvangtoeslag aanvragen, en/of familie of vrienden op laten passen. Vinden zij hartstikke gezellig en jij kan er lekker even een avondje uit. Tot slot kun je veel besparen als je slim shopt. Koop je luiers en flesvoeding in de aanbieding.

Hoe veel geld je ook spendeert, jouw baby is dat helemaal waard, right?

via GIPHY

Lees ook: Tess (32) heeft 7 kinderen: 'Mensen vragen of ze dezelfde vader hebben'