Kijktip: Heftige docu 'Het zaad van Karbaat' over sjoemelende spermadokter

Media door Laura D

Het zou je maar gebeuren. Je komt erachter dat de vruchtbaarheidsdokter van je moeder stiekem zijn eigen zaad heeft gebruikt. Dan blijkt hij ineens je biologische vader te zijn, en heb je er ineens bijna zeventijd halfbroers en -zussen bij. In de driedelige docu 'Het Zaad van Karbaat' wordt het heftige verhaal over inmiddels overleden sjoemelarts Jan Karbaat verteld.

jan karbaat

Lees ook: Wil je zien: Deze serie is gebaseerd op het spannende leven van Cosmopolitans oud-hoofdredactrice

Het Zaad van Karbaat

In de nieuwe NPO-serie ‘Het Zaad van Karbaat’ van Miriam Guttmanndoor volg je de donorkinderen van Karbaat en de zogenaamde wensmoeders die elkaar onderling ontmoeten en hun verhaal doen. De vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat hielp in de jaren 70, 80 en 90 vrouwen zwanger te worden. Maar in plaats van donorzaad te gebruiken, insemineerde hij tientallen vrouwen met zijn eigen sperma. De man was volgens zijn zus zo’n narcist dat hij zichzelf als de perfecte donor zag. Hij deed de vrouwen een gunst door ze "het beste zaad" te geven. De vrouwen wisten van niks.

Rechtszaak

Verschillende moeders kwamen er na tientallen jaren achter dat hun kind helemaal niet op de donor leek die ze hadden uitgezocht. Ze trokken bij elkaar aan de bel en gingen foto’s vergelijken. Wat bleek: de kinderen hadden allemaal dezelfde trekjes als Karbaat. Dikke, korte vingers, vooruitstekende tanden en een brede mond. Zo volgde een verschrikkelijke periode met rechtszaken, waarin Karbaat zijn DNA niet af wilde staan. Een maand voor het vonnis overlijdt hij.

Misbruik

Er komen nog meer gruwelijke verhalen over Karbaat naar boven. Hij zou vrouwen op de behandeltafel seksueel geïntimideerd en misbruikt hebben. Zo zou hij klaar zijn gekomen op de buik van een vrouw en haar daarmee hebben geïnsemineerd. Ook vertelde hij vrouwen dat ze het beste effect zouden krijgen als ze op zijn tafel zouden klaarkomen. Daarnaast was hij flirterig en dwong hij babyfoto’s af. Voor zijn collectie. Walgelijk!

Afgrijzelijk

Ook Twitter keek afgelopen maandag met verbazing en vol afgrijzen naar de eerste aflevering van de docuserie.

 

Het Zaad van Karbaat is maandag 1, 8 en 15 maart om 20.30 uur op NPO 2 te zien. Of kijk terug op NPO start.

Lees ook: Krijgt The Queen's Gambit een tweede seizoen? Dit zegt Anya Taylor-Joy erover