Wat is de nieuwe social media app Clubhouse? En hoe krijg je een invite?

Media door Laura D

Er is een nieuwe social media app in aantocht: Clubhouse, waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van live audio. Verschillende beroemdheden zijn al gespot op de app, zoals Elon Musk, Drake en Oprah Winfrey. Sounds fun, right? Er zit alleen een klein addertje onder het gras…

Lees ook: 12 plot holes in Disney-films die jij totaal gemist hebt

Invite only

Om toegang te krijgen tot de app heb je een uitnodiging nodig van iemand die al een account heeft. Clubhouse stuurt ook zelf uitnodigingen naar willekeurige contacten van gebruikers. Heeft niemand die je kent een account? Je kan ook alvast je gebruikersnaam toevoegen in de app waardoor je op de wachtlijst komt, of via Twitter een invite vragen.

Een uitnodiging gehad? Lucky you, dan wordt er voor jou een algoritme gegenereerd op basis van je vrienden, werk en interesses die jou toegang geeft tot specifieke clubhouses.

Live podcasts

Wat de app bijzonder maakt is dat je geen berichten naar iemand kunt sturen, maar dat er alleen gebruik wordt gemaakt van live audio. Weer eens wat anders dan Instagram of TikTok! Er zijn kamers waar je alleen mag luisteren, maar ook kamers waar je zelf inbreng mag geven. Basically is het dus een live podcast. Je kunt ook kamers aanmaken met vrienden, of juist eentje waar je met vreemden kunt praten. Stel je voor dat je ineens in een kamer met Drake zit…

Geen opnames

De app zou ook erg betrouwbaar moeten zijn. Opnames van gesprekken of screenshots zijn verboden. Omdat je het niet terug kan kijken, zorgt dit er volgens experts voor dat je meer tijd op de app gaat doorbrengen. Dit laat het bijna voelen als een face-to-face discussie. Toch zijn er wel mensen die twijfelen aan de veiligheid van de privacyrichtlijnen: je moet namelijk al je contacten synchroniseren.

Toekomst

Gaan we straks allemaal van Instagram naar Clubhouse overstappen? Who knows. Eén van de meest belangrijke dingen die deze app onderscheidt is de exclusiviteit. Veel gebruikers zijn bang dat het exclusieve gevoel verdwijnt als er straks veel meer mensen gebruik van maken. Ook zijn er al negatieve verhalen naar buiten gebracht, over bijvoorbeeld racisme en vrouwonvriendelijke uitspraken. Aangezien er geen data wordt opgeslagen en er daarom over alles gepraat kan worden, geven veel mensen hun ongezouten mening. Al met al is het dus lastig om te zeggen of Clubhouse een nieuwe trend gaat worden, maar de tijd zal het leren!

 

Lees ook: Firefly Lane: Deze nieuwe Netflix-serie à la Virgin River wil je zien!