De eerste smartphone voor je kind: hier moet je op letten

Kinderen door Redactie Ze.nl

Anno 2020 is een 1-jarige nog behendiger met een mobieltje dan zijn of haar grootouders. Kinderen willen op een steeds jongere leeftijd een eigen smartphone. Geen wonder, want iedereen om hen heen is eraan vastgeplakt. Aan de ene kant is het makkelijk: je kunt ze altijd bereiken wanneer ze op pad zijn. Aan de andere kant hebben ze toegang tot plekken op het internet die niet voor kinderogen bedoeld zijn. Gelukkig hoeft dat niet, er zijn allerlei manieren om je kind te beschermen tegen het Wilde Web.

kind telefoon

Toestel

Zodra je hebt besloten dat je kind een smartphone mag, is de volgende stap de telefoon uitkiezen. Houd er bij je keuze rekening mee of de telefoon een handzaam formaat heeft. Een iPhone Plus zou bijvoorbeeld te groot zijn voor kinderhanden. Omdat kinderen weleens onhandig kunnen zijn en de waarde van spullen nog niet goed kunnen inschatten, is het ook handig om te checken of de telefoon tegen een stootje kan. Tenzij je een Nokia 3310 geeft, barst helaas elke moderne smartphone als je 'm te vaak laat vallen. Koop daarom gelijk een shockproof hoesje bij de aanschaf van de smartphone. De kleur van het mobieltje maakt niet zoveel uit, er zijn genoeg leuke hoesjes te kopen! Het belangrijkste is natuurlijk de prijs. Hoeveel je aan de telefoon wilt uitgeven, ligt helemaal aan jou. Je kunt er ook voor kiezen om een refurbished of tweedehands telefoon te geven. Misschien heb je nog wel een oude telefoon in een laadje liggen?

Ouderlijk toezicht

Kinderen blijven kinderen, dus zullen ze nieuwsgierig zijn. Veel telefoons hebben de optie om ouderlijk toezicht in te stellen. Als ouder of verzorger heb jij in de hand wat de smartphone van je kind wel of niet toelaat. Zo kun je pornografisch materiaal, geweld en andere ongepaste beelden blokkeren. Vooral iPhones hebben hier handige opties voor. Via 'Schermtijd voor gezin' kun je een tijdslimiet en apparaatvrije tijd instellen en de aankoop van (betaalde) apps blokkeren. Ook heb jij inzicht in hoeveel tijd jouw kind op welke apps spendeert. Het is zelfs mogelijk om gesprekken of contacten te blokkeren (voor een bepaalde tijd). Stiekem facetimen tijdens het huiswerken maken zit er dus niet meer in!

Abonnement

Naast een telefoon heb je natuurlijk ook een abonnement nodig. Een kind heeft minder data nodig dan een volwassene. Bespaar jezelf een hoop uitzoekwerk en kies voor het mobiel abonnement voor kinderen van KPN met 1 GB internet en onbeperkt bellen en smsen. Het aanzetten van extra bundels is uitgeschakeld, dus geen verrassingen aan het eind van de maand. Wel kun je zelf een bundel instellen voor je kind.

Regels

Je kind zal door de dolle zijn met zijn of haar nieuwe gadget. Het is wel verstandig om afspraken te maken rondom smartphonegebruik. Spreek een tijdslimiet af per dag en zorg voor activiteiten zónder beeldscherm. Het is ook belangrijk om hierin het goede voorbeeld te geven als ouder. 

Niet alleen regels, maar ook nieuwe normen en waarden horen bij het hebben van een smartphone. Voor een ouder kind of volwassene is het vaak vanzelfsprekend, maar een jong kind mist nog een stukje ervaring en inlevingsvermogen om altijd de juiste keuzes te maken. Zo kun je duidelijk maken dat je kind niet zonder toestemming foto's en filmpjes van andere mensen online mag plaatsen. Leg ook uit wat cyberpesten is en dat ze aan de bel moeten trekken als zij of anderen online geplaagd worden.

Lees ook: 6 DIY's waarmee je kids een dag zoet zijn