Het consultatiebureau: wat kun je precies verwachten?

Kinderen door Sandra E

De één vindt het helemaal leuk naar het consultatiebureau te gaan. De andere ouder heeft er een ontzettende hekel aan en gruwelt er nog net niet van. Het consultatiebureau: een bureau wat je regelmatig een bezoekje ‘moet’ brengen vanaf het moment dat jouw kindje is geboren. Maat wat doen ze daar nu eigenlijk allemaal?

consultatieburea

Lees ook: Video: In Australië is een baby van 6,6(!) kilo geboren

Hielprik

Wanneer je kindje is geboren, schrijf je hem of haar in bij de Burgerlijke stand. Vervolgens krijgt het consultatiebureau automatisch bericht van de geboorte van je kindje. Het consultatiebureau stuurt meteen in de eerste week na de geboorte een wijkverpleegkundige langs voor een hielprik.

Het eerste bezoek

Het eerste bezoek aan het consultatiebureau vindt ongeveer plaats wanneer jouw baby ongeveer 4 weken oud is. Je hebt een afspraak met de arts. De arts kijkt naar de groei en ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling. Verder doet de arts een lichamelijk onderzoek. Ook zal de arts je toestemming vragen om je kind te vaccineren. Alles wordt genoteerd en bijgehouden in het zogenoemde groeiboekje.

Hoe vaak moet je het consultatiebureau bezoeken?

Houd je vast, tot je kind een half jaar oud is, zit je elke maand wel bij het consultatiebureau. Daarna wordt het minder en zal het eens per twee á drie maanden zijn. Mocht je tussendoor met dingen zitten dan kun je altijd contact opnemen.

Is het consultatiebureau verplicht?

Sommige ouders vinden het bezoeken van een consultatiebureau leuk en er zijn er ook bij die niet zo uitkijken naar een bezoekje richting het consultatiebureau. Het is niet verplicht, maar toch wel aan te raden. Zo kun je bijvoorbeeld eventuele problemen vroegtijdig opsporen en kunnen deze op tijd behandeld worden. Ook is het handig als je vragen hebt over voeding, gedrag, verzorging of over slaap. Bezoeken aan het consultatiebureau zijn gratis.

Lees ook: De fijnste online adresjes om kleding voor kinderen te shoppen (+ KORTING!)