The Founder: het fascinerende verhaal achter McDonald's dat je niet kende

Media door Daniëlle

Wanneer je op zoek bent naar een goede docu-film, zit je bij The Founder helemaal goed. De film legt tot in de details uit hoe McDonald's uitgegroeid is tot het grootste fastfoodketen van de wereld. Spoiler: het is alles behalve een feel good verhaal.

Lees ook: 10 nieuwe series om in 2020 naar uit te kijken

De eerste McDonald's

Zoals je misschien wel weet, is de McDonald's bedacht door de broers Mac en Dick McDonald. In 1940 begon het als een klein restaurant, maar het ontwikkelde zich langzaam tot een restaurant dat bekend stond om het 'Speedee Service System': een lopende-band-systeem waarbij er geen bediening aanwezig is. Een succes was het concept van de gebroeders McDonald's niet, maar ze bleven het proberen.

En toen kwam Ray Kroc

Ray Kroc is het beste en het slechtste wat McDonald's is overkomen. Kroc is een mislukte zakenman die milkshakemachines verkoopt. Hij rijdt van bedrijf naar bedrijf om ondernemers over te halen zijn milkshakemachines te kopen, maar niemand is geïnteresseerd. Het einde van het bedrijf van Ray Kroc lijkt in zicht te zijn, tot hij te horen krijgt dat een restaurant in Arizona zes milkshakemachines van Kroc wil kopen. Het restaurant? McDonald's natuurlijk! Kroc vraagt zich af of de bestelling wel klopt - niemand heeft toch zoveel milkshakemachines nodig? Hij besluit om zelf naar het restaurant te rijden, zonder door te hebben dat dit zijn hele leven op zijn kop zet.

Wanneer Kroc inziet hoe waardevol dit restaurant is door het speciale systeem dat ze gebruiken, stelt hij de broers voor om het restaurant te franchisen door heel Amerika. Mac en Dick weigeren: kwaliteit is het belangrijkst. Na een tijdje lukt het Kroc tóch om de broers te overtuigen en groeit McDonald's sneller dan ooit. Omdat Mac en Dick volledige controle hebben over het restaurant, ontstaan er veel meningsverschillen tussen de drie ondernemers. Ray Kroc wil het liefst van alles veranderen, maar de broers werken zijn plan nogal tegen. Kroc wil het contract opheffen en het bedrijf compleet overnemen, maar hij heeft het recht daar niet op. Daarom komt Kroc met een snode plan... 

Bekijk The Founder op Netflix

Lees ook: Deze taboedoorbrekende serie moet je zien: Sex, Explained