Wat voor soort eczeem heeft mijn baby?

Kinderen door Redactie Ze.nl

Zo klein als ze zijn: jonge baby’s kunnen al vervelende last hebben van eczeem. Deze huidaandoening zorgt voor heftige jeuk en die kan jou en je baby behoorlijk gek maken! Tot ongeveer 10% van de baby’s krijgt last van eczeem. Heeft jouw baby ook last van eczeem en wil je weten welk soort? Hieronder beschrijven we de meest voorkomende eczeem en wat je ertegen kunt doen. Want er zijn zeker oplossingen!

Baby eczeem

Symptomen eczeem

Eczeem kun je herkennen aan rode plekken die een beetje schilferig aandoen op de huid. Eczeem gaat soms gepaard met bultjes, korstjes of kloofjes en vaak met een droge huid. Maar vergis je niet: de plekken kunnen juist weer vochtig zijn. En: ze jeuken! Flink! Dit komt vaak de nachtrust niet ten goede, ze worden onrustig van de jeuk en kunnen maar moeilijk van de plekken afblijven of het soms zelfs openkrabben. Logisch dat je baby niet wil slapen! Bij jonge baby’s komt eczeem vaak voor in het gezicht, op de hoofdhuid of op de buik en/of rug. Op latere leeftijd zien we vaak eczeem in knieholtes of elleboogholtes. 

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem, oftewel dauwworm, is eigenlijk de normale vorm van eczeem. Het is een ontstekingsziekte en is erfelijk bepaald. Heeft je partner of heb jij in je jeugd last gehad van eczeem, dan is de kans wat groter dat jouw baby hier dus ook mee te maken krijgt. Baby’s die last krijgen van atopisch eczeem krijgen er meestal al in hun eerste levensjaar mee te maken, soms al na een maand of drie. Ook al kan atopisch eczeem erg vervelend zijn, gelukkig groeien de meeste kindjes er na een aantal jaar tijd weer overheen.

Contacteczeem

Contacteczeem kan ontstaan als jouw baby overgevoelig is voor een bepaalde stof. Als deze stof in aanraking komt met jouw baby’s huid, kan er contacteczeem ontstaan. Houd dus goed in de gaten waar op de huid de eczeem ontstaat en of een bepaalde stof (denk aan kleding of sieraden) hiermee te maken kan hebben.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem komt meestal op de hoofdhuid voor en ken je misschien al als berg. 

Is eczeem te voorkomen?

Omdat de exacte oorzaak van eczeem nog onbekend is, is het ook niet echt te voorkomen. Als jouw kindje er aanleg voor heeft, dan is de kans groot dat je er niet onderuit komt. Toch kunnen sommige elementen wel degelijk eczeem aanwakkeren of verergeren. 

Shampoo, zeep, water: Wees voorzichtig met shampoo, water en zeep. Een baby hoeft echt niet meer dan een of twee keer per week gewassen te worden, dit droogt alleen maar de huid nog meer uit. Let daarbij op wat voor producten je gebruikt, het liefst zo neutraal en natuurlijk mogelijk.

Huisdieren: Huidschilfers of speeksel van huisdieren kan voor eczeem zorgen bij je baby.

Het weer: Weersomstandigheden kunnen ook meespelen bij het ontstaan van eczeem. Door warm of juist koud weer kan de huid geïrriteerd raken. Een ander nadeel van warm weer is dat ook zweet niet helpt bij eczeem. Zweten kan de huid irriteren.

Kleding: Sommige stoffen kunnen huidirritatie of eczeem veroorzaken, zoals ruwe wolsoorten

Stress: Zo klein als ze zijn, toch kunnen baby’s al stress ervaren. Stress kan zeker een oorzaak zijn van eczeem.

Verminderde weerstand: Is de weerstand van je kleintje wat minder, door bijvoorbeeld griep of een verkoudheid? Dan kan dit gepaard gaan met eczeem. 

Het is sowieso belangrijk om krabben zoveel mogelijk tegen te gaan. Om hierbij een handje te helpen zijn er speciale wantjes die je bij je baby aan kunt trekken, waardoor (open)krabben een stuk moeilijker zal gaan. 

Wat kun je doen tegen eczeem?

  • Houd het huidje van je baby goed vet (bijvoorbeeld met speciale eczeemcrème)
  • Zoek vaak de buitenlucht op: zonlicht kan goed zijn tegen eczeem (maar let natuurlijk wel op met de zon!)
  • Droog je baby na het wassen al deppend goed af
  • Let op dat je huis schoon is: stof en huisstofmijt kunnen eczeem verergeren
  • Borstvoeding bevat belangrijke antistoffen
  • Veil de nagels van je baby regelmatig

Dokter

Twijfel je of jouw baby eczeem heeft? Je kunt altijd langs de dokter gaan om uit te zoeken wat er precies met jouw kleintje aan de hand is.