De leukste tekenfilms van vroeger die je vergeten was

Media door Laura

Vroeger kon je uren in je pyjama op de bank zitten, de ene videoband na de ander in de VHS-speler stoppen (wel eerst terugspoelen natuurlijk!). Soms dezelfde film vijf keer achter elkaar. Assepoester, Mulan en The Lion King kunnen we wel drómen. Toch zijn er een aantal klassiekers die minder goed in dat kinderbrein bleven steken. Ken je deze gouweouwe nog?

Lees ook: Yes yes! Nieuw seizoen van Will & Grace is binnenkort te zien bij TLC

De Zwanen Prinses

"Nog langer dan voor eeeeeuwig". Rinkelt er al een belletje? De Zwanenprinses vertelt over de prinses Odette. Wanneer zij vervloekt wordt door een kwade tovenaar Rothbart, verandert zij in een zwaan zodra de maan op het meer verschijnt. Aan haar verloofde Derek de schone taak om de vloek op te heffen en Rothbart een kopje kleiner te maken. 

Kleine Nemo

Als er een kinderfilm was waar je de nachtmerries van kreeg, was het Kleine Nemo (in het Engels: Little Nemo) wel. Op een nacht wordt Nemo in zijn dromen uitgenodigd door de koning van Dromenland als officieel speelmaatje voor zijn dochter. Van de koning krijgt hij een speciale sleutel die alle deuren in Dromenland opent. Met één voorwaarde: hij mag nooit de deur naar Nachtmerrieland openen. De ondeugende Flip weet Nemo toch over te halen met alle gevolgen van dien. 

Merlijn De Tovenaar

Deze film uit 1963 vertelt het verhaal van Arthur (je weet wel, die van dat zwaard). Van de excentrieke tovenaar Merlijn leert hij alles wat hij moet weten om later de meest bekende en geliefde Engelse koning ooit te worden. 

Ook honden gaan naar de hemel

Hield je het al niet droog toen Musafa doodging in The Lion King? Bij All Dogs Go To Heaven zullen de tranen dubbel zo hard vloeien. De Duitse herder Charlie ontsnapt uit de gevangenis met behulp van zijn beste vriend Itchy. Zijn aartsvijand Carface is niet blij met zijn terugkeer en stuurt Charlie eigenhandig naar de hondenhemel. Daar steelt Charlie een 'levenshorloge' en komt weer tot leven. Wanneer een jong weesmeisje ontvoerd wordt, zet hij opnieuw zijn leven op het spel.

Frank & Frey

Nog zo'n jankfilm is Frank & Frey. De vos en bloedhond zijn de beste maatjes, maar er is één groot probleem. Frank wordt door zijn baasje opgeleid als jachthond. Wanneer hij volwassen is, moet hij op vossen gaan jagen. Door een noodlottig ongeval moet het baasje van Frey hem noodgedwongen terugbrengen naar de wildernis. 

De Reddertjes

Het deftige muisje en de 'gewone' muis? Ken je ze nog? Het zijn namelijk de Reddertjes. Wanneer een klein meisje is gekidnapt door gewetenloze schattenzoekers, zetten de twee knaagdieren alles op alles om haar te redden. Achttien jaar na de eerste film kwam een vervolg: De Reddertjes in Kangoeroeland.

Lees ook: Snel kijken! Deze toptitels verdwijnen binnenkort van Netflix