Is het hebben van een tatoeage wel of niet slecht voor je carrière?

Werk & studie door Roos

"Nu kom je nooit meer aan de bak!" is een veelgehoord argument wanneer je als twintiger bij je ouders aankomt met je kersverse inktversiering. Toch geldt het traditionele beeld dat een tattoo ordinair is allang niet meer, want tattoos zijn hipper dan ooit. Maar de vraag is, kom je er op je werk ook mee weg? In tegenstelling tot wat je zult denken, brengt je onschuldige inkt-kunstwerkje best wat voordelen met zich mee.

Lees ook: Even gluren: Jelka van Houten laat zus Carice op haar arm tatoeëren

Matrozen en gevangenen

Vroeger hadden alleen matrozen en gevangenen tatoeages. Toch is dat tokkie-imago anno 2018 compleet veranderd met dank aan veel bekende getatoeëerde modellen, voetballers, acteurs, actrices en celebs. Ondanks die populariteit verstopt toch ruim 72 procent van alle Amerikaanse millennials hun tattoo op het werk. Maar is dat eigenlijk wel nodig? 

Meer kans 

Onderzoekers aan de Universiteit van Miami en de Western Australia Business School hebben zich erin verdiept. Ze trommelden ruim 2000 mensen met een tattoo op en wat bleek? Ze vonden geen enkel verschil op het gebied van loon met mensen die geen tattoos hadden. Sterker nog: "Mensen met een tattoo hebben evenveel en soms zelf meer kans om aangenomen te worden voor een baan.”

Meer kans zelfs, hoe zit dat precies? Met name bij jonge bedrijven kan het hebben van een tattoo in je voordeel werken. Managers denken namelijk dat hun bedrijf meer jonge mensen aantrekt en een hipper imago zal krijgen wanneer ze mensen met tatoeages aannemen.

Ook uit een ander onderzoek blijkt dat met name in de creatieve sector of banen die gericht zijn op jongeren, zoals barman of -vrouw, geldt dat mensen met een tatoeage sneller aangenomen worden.  

Kleurplaat

Toch wil het natuurlijk niet zeggen dat je met een plakplaatje overal makkelijker binnenkomt, want aan het einde van de dag zegt het niets over wat je kan. Bovendien laat het onderzoek niet zien wat tatoeage betekent als je voor een baan als manager van een bank of advocatenkantoor gaat. Het zou wel leuk zijn, een traditioneel bedrijf met een kleurplaat van een CEO. 

Beeld: Unsplash via Sweet Ice Cream Photography