Iedereen heeft het over de hysterische speech van deze Oscarwinnares

Celebs door Roos

Actrice Frances McDormand won gisteravond de Oscar voor beste actrice vanwege haar rol in de film Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Eenmaal op het podium stak ze geen gebruikelijke speech af voor een oscarwinnaar. In plaats daarvan deed ze dit.

Alle vrouwelijke genomineerden staan

In plaats van alle mensen die hadden bijgedragen aan haar succes te bedanken, begon ze haar speech met: "Ik begin te hyperventileren. Misschien moet iemand me straks oprapen, want ik heb nog wat te zeggen." Daarna vroeg ze alle vrouwelijke genomineerden op te staan. Toen iedereen een beetje beduusd om zich heen keek, vroeg ze persoonlijk aan Meryl Streep om het goede voorbeeld te geven, want dan zou iedereen wel volgen.

Lees ook: Dit is wat je krijgt als je een Oscar wint

Inclusion rider

Zo gezegd, zo gedaan. Toen alle genomineerden eenmaal stonden stak ze een hysterisch pleidooi af voor filmmakers, producenten, regisseurs, schrijvers, cameramensen enzovoort, waar niemand echt iets van begreep. Ze eindigde haar speech met: "Ik heb twee woorden voor jullie: inclusion rider", waarna ze het podium verliet en ons allemaal met gefronsde wenkbrauwen achterliet. Wat betekent het? Nou, dit: een inclusion rider is een voorwaarde die acteurs kunnen laten opnemen in hun filmcontract, waarin de filmmakers verplicht worden te voldoen aan een zekere mate van diversiteit in de filmcrew. Denk aan bijvoorbeeld geslacht en afkomst.

Een echt power statement dus van actrice Frances McDormand dat er nog veel te weinig diversiteit is in de filmindustrie. En dat vonden veel kijkers ook.

Lees ook: Kijkers gaan stuk om oer-Hollands detail in De Luizenmoeder

Beeld: BrunoPress