Getrouwd? Drie keer raden wanneer de meeste echtscheidingen plaatsvinden

Liefde door Redactie Ze.nl

Kerst, oh what a joy. Samen met je lief boodschappen doen, taken verdelen, het huis opruimen en elkaars familie over de vloer. Hét recept voor irritaties en fikse ruzies. Naast een feestje, is kerst vooral een keiharde relatietest. Het is dan ook niet zo gek dat de telefoon bij scheidingsadvocaten op twee januari roodgloeiend staat. 

Kerst is een vorm van presteren

Stel je voor. Gerda en Jaap bereiden zich voor op de feestdagen. Samen doen ze de boodschappen van tevoren bij de Sligro, want op eerste kerstdag komt Gerda’s familie en op tweede kerstdag die van Jaap op bezoek. Eenmaal bepakt en bezakt en drie opvliegers later in de parkeergarage beseft Jaap zich dat hij de sherry die zijn broer altijd drinkt is vergeten. Gerda raakt geïrriteerd wanneer Jaap per se terug wilt. “Jaap, we hebben geen tijd! Ik moet het hele huis nog op orde maken, de kinderen ophalen bij mijn ouders én TWEE kerstdiners in elkaar flansen!” Bekvechtend druipen ze af naar huis, waarna ze de rest van het weekend in stilte langs elkaar heen leven.

Wie herkent deze situatie? Het is er een die veel voorkomt bij stellen tijdens de feestdagen. Kerst vieren is een vorm van presteren, waarbij je je samen met je lief door een shitload aan verplichtingen worstelt. En als je het even niet meer ziet zitten is er vooral één persoon op wie je dat afreageert: je lief.  

Relatieprobelemen worden duidelijk

Aan het AD vertelde relatietherapeut Klaske de Vries: “Met onze drukke levens kunnen we normaal gesproken best goed om de relatieproblemen heen - blik op oneindig en gaan.” Tijdens de feestdagen breng je ineens veel tijd met elkaar door, waarbij je ook nog eens heel veel moét en elkaars familieleden er gratis bij krijgt. En dat zorgt voor spanning, waardoor onderliggende relatieproblemen die in het dagelijks leven weggestopt kunnen worden pijnlijk duidelijk worden. 

"We hebben allemaal dromen, plaatjes in ons hoofd over hoe onze relaties moeten zijn. Maar die plaatjes zijn vrijwel nooit de realiteit. En wij kunnen erg slecht met de realiteit omgaan”, aldus Klaske de Vries. Tijdens de kerst kunnen veel stellen helaas niet meer aan die realiteit ontkomen en besluiten dat de koek op is. Terwijl je elkaar ook een highfive kunt geven op nieuwjaarsdag. Fijn, we hebben de feestdagen weer overleefd! 

Lees ook: De 14 meest opmerkelijke huwelijkstradities van over de hele wereld