Seks maakt ons gelukkig door wat er achteraf gebeurt - VRIJ-dag

Liefde door Redactie Ze.nl

Seks maakt ons gelukkig. Althans, in de meeste gevallen. One-night stands waarbij je moederziel alleen in bed achtergelaten wordt daar gelaten natuurlijk. Volgens onderzoek komt dat geluksgevoel niet door de seks zelf, maar door wat er achteraf gebeurt. 

Lees ook: Wat fantaseren over een ander tijdens de seks zegt over je relatie - VRIJdag

Het zit 'm in knuffelen en liefkozen 

Onderzoekspsychologen in Zwitserland en Canada probeerden uit te vogelen hoe seks bijdraagt aan ons algehele welzijn. Wat bleek? Stellen die meer seks hebben waren gelukkiger. Is seks dan de oplossing? Nee. Niet de seks zelf, maar het knuffelen en liefkozen ná de seks is wat je gelukkig maakt. Uit het onderzoek bleek dat stellen die meer seks hadden, ook meer knuffelden en dus gelukkiger waren dan stellen die minder seks hadden. Blijkbaar is knuffelen na de seks nèt even wat waardevoller dan een knuffelsessie in de keuken. Fun fact: het waren vooral de mannen die aangaven heel gelukkig te worden van knuffelen. 

Ook op de lange termijn

Daarnaast bleek dat seks ook zorgt voor meer lichamelijk contact op de langere termijn. En die affectie en liefkozing zorgt op z'n beurt weer voor geluksstofjes. Dat is ook wel logisch, want geluksstofjes ontstaan nu eenmaal door aanraking en liefkozing. Eerder onderzoek vond bijvoorbeeld dat je na zes seconden zoenen en tien seconden knuffelen al een verliefdheidshormoon aanmaakt. Is het vuurtje dus een beetje gedoofd in je relatie? Zorg dat je elkaar weer aanraakt en liefkoost, de rest volgt vanzelf.

Lees ook: Ben jij een bitch tegen je partner? Wij weten waarom (en dit kun je er tegen doen)