Seks & relaties
Seks & relaties

Wat fantaseren over een ander tijdens de seks zegt over je relatie - VRIJ-dag

Tijdens een vrijpartij met je partner poppen soms de meest random personen op in je gedachten - je baas, je ex, je buuf of zelfs iemand die je vorige week tegenkwam in de supermarkt. Het kan zelfs gewoon gebeuren terwijl je in een gezonde relatie zit en goede seks hebt. Maar is fantaseren over een ander hetzelfde als je partner bedriegen of is het onschuldig? Seksuologe Goedele Liekens: “Fantaseren is gewoon een leuke dagdroom met erotisch potentieel”. Toch heeft het ook een keerzijde… 

Het is evolutionair bepaald

Een onderzoek van Amerikaans relatieplatform The Normal Bar fantaseert 61% van de vrouwen en 90% van de mannen seksueel over mensen die ze ontmoeten. Even for the record: bijna elke man die je ontmoet fantaseert dus over seks met je. Just saying. Eigenlijk is dit helemaal niet zo vreemd, wanneer we het even betrekken op de evolutie van de mens. Volgens Goedele is lust namelijk essentieel voor een overleven van ons ras. “Fantaseren over seks met andere partners bereidt je immers voor op een eventuele breuk met of sterfte van je partner om daarna opnieuw te beginnen en je verder voort te planten”. 

Lees ook: 5 redenen waarom emotioneel vreemdgaan erger is dan fysiek vreemdgaan

Fantaseren = mediteren

Fantaseren is een vorm van meditatie. Goedele: “Bij het mediteren maak je je hoofd leeg en krijg je allerlei willekeurige, onvoorspelbare gedachten. En dat is eigenlijk net zo bij seks: ook daar ontsnap je even van het alledaagse en focus je ook op je brein.” Ook tijdens meditatie komen en gaan de willekeurige gedachtes en kan je er eigenlijk vrij weinig aan doen. “Accepteer je fantasieën gewoon – hoe vreemd ze soms ook zijn – en denk er verder niet bij na, maar geniet!”

Anti-overspel trucje

“Raar maar waar: fantaseren gaat écht overspel tegen”, volgens Goedele. Het fantaseren over iemand anders tijdens de seks met je partner maakt een normale vrijpartij namelijk net even wat spannender. Een mooie bijkomstigheid is dat je minder behoefte voelt om echt buiten de pot te pissen.

Maar het heeft ook een keerzijde

Maar niet iedere vorm van fantaseren blijft zo onschuldig. Goedele: “Een belangrijk alarmsignaal is dat je gedachten tijdens de seks regelmatig afwijken naar dezelfde andere persoon, en zeker als dit bewust gebeurt.” Wanneer je er vaker niet dan wel met je hoofd bij bent als je sekst met je partner, wordt het misschien eens tijd om jezelf achter de oren te krabben… 

Lees ook: 8 tekenen dat je relatie aan het doodbloeden is