'Gewone' soda of baking soda: wat is het verschil?

Lifestyle door Redactie Ze.nl

We horen de laatste tijd veel over baking soda. Het product zou een waar wondermiddeltje zijn. Zo kun je er je eigen tandpasta mee maken, is het een prima schoonmaakmiddel, helpt het goed tegen oprispingen en kun je er zelfs je haar mee wassen. Maar wat is dan het verschil met het eeuwenoude soda, wat ongetwijfeld bij je moeder onder de gootsteen te vinden was? Wij leggen het je uit, want het is belangrijk dat je deze twee niet verwisselt. 

Wat is het verschil tussen baking soda en gewone soda?

Baking soda

Zoals we in het intro al zeiden is baking soda voor heel veel klusjes goed. Het zou helpen tegen een verbrande huid, je kunt er je ademgeur mee verbeteren, als zilverpoes, shampoo, tandpasta… de lijst is vrijwel eindeloos! Baking soda is de Engelse vertaling van zuiveringszout, oftewel natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat is het werkzame bestanddeel van bakpoeder, en vandaar dat het baking soda wordt genoemd. 

Gewone soda

En dat is dan ook het grote verschil met gewone ‘schoonmaaksoda’, oftewel washing soda. De chemische benaming van deze gewone soda is natriumcarbonaat. Dit zuiveringszout bevat in tegenstelling tot baking soda niet het bestanddeel van bakpoeder. Het kan dan ook absoluut niet gebruikt worden als rijsmiddel! Koekjes of taart bakken moet je dus écht laten met deze soda. Schoonmaaksoda is ook verkrijgbaar in kristalvorm, deze zijn zeer geschikt om waspoeder mee te maken en werken ook ontstoppend. 

Lees ook: Zo gevaarlijk is het eigenlijk om schoenen binnenshuis te dragen