Minimalisme: voor meer geluk, voldoening en vrijheid

Wonen door Flennie

Bij minimalisme denk je misschien aan huizen met kale muren, zo min mogelijk meubels, één grijze jas in de kast, alleen maar gemakkelijke schoenen en een ongezellig leven met minder dan vijftien spullen. Maar minimalisme is veel meer dan leven met minder, minimalisme is een mindset voor meer voldoening en geluk. 

Minimalisme

Ik ben absoluut geen minimalist en het is helemaal niet mijn plan om iedereen die dit leest de principes van minimalisme op te dringen. Ik vind het gewoon een leuk en inspirerend beginsel om in je achterhoofd te houden als je aan het opruimen bent of nadenkt over welke kant je op wilt in je leven. Of bijvoorbeeld als je nieuwe doelen bepaalt die je na wilt streven.

Minimalisme is namelijk een manier van leven waarin je bewust kiest om te leven met de dingen waar je het meeste waarde aan hecht en alles verwijdert wat je daarvan weerhoudt. En nu de zomer op zijn einde loopt, is het vaak een moment dat je weer nadenkt over een nieuwe start en nieuwe doelen in je leven.

The Minimalists

Ik kwam het principe van Minimalisme tegen toen ik op de website terecht kwam van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus. Deze twee jonge mannen (nu begin 30) zijn vanaf 2010 actief als The Minimalists en dragen via hun blogs, podcast, boeken en films de boodschap uit om door het gebruik van de principes van Minimalisme te focussen op de belangrijke dingen in het leven. Hun documentaire is momenteel te zien op Netflix.

De principes van Minimalisme

In hun boek 'Minimalism: live a meaningful life' beschrijven deze jeugdvrienden hoe ze door hard werken ontsnapten aan hun moeilijke jeugd en carrière maakten volgens de American Dream. Na het behalen van hun beoogde jaarsalaris van $ 50.000 groeiden ze door in steeds maar beter betaalde carrières. Grotere huizen, duurdere auto’s en alle daarbij behorende materialistische luxe ten spijt: ze bleken nog altijd niet gelukkig. 

Na een paar ingrijpende gebeurtenissen in hun levens en inmiddels ongelukkiger, depressiever en ongezonder dan ooit, ontdekten Joshua en Ryan het minimalisme. Joshua’s huwelijk liep op de klippen in dezelfde maand dat zijn moeder overleed en Ryan was na een mislukt huwelijk en het verlies van zijn geloof, ook op een keerpunt in zijn leven gekomen.

Terugkijkend op hun (volgens de samenleving) geslaagde maar zeer ongelukkige levens, kwamen ze toevallig op het internet terecht op de website Exile Lifestyle van Colin Wright. Deze 24-jarige man verkocht al zijn bezittingen, reisde de wereld rond en verdiende zijn brood met een tas met niet meer dan een laptop en 72 spullen. Aangezien Ryan en Joshua geen twintigers meer waren en niet de behoefte hadden om de wereld rond te reizen met niet meer dan een rugzak, was zo’n vrij leven niet voor hun weggelegd, dachten ze. Maar via Colin’s website kwamen ze op de blog van Joshua Becker terecht: Becoming Minimalist. Met Becker, een dertiger, getrouwd, huisvader van twee kinderen en minimalist van het eerste uur, konden ze zich wel identificeren. Zij ontdekten op deze manier dat een gelukkig en waardevol leven niets te maken heeft met de hoeveelheid geld en spullen die je bezit. Het gaat om de ruimte die je maakt in je leven voor spullen, relaties en andere zaken die voldoening geven en jou daarmee geluk brengen.

Vervolgens ontdeden Joshua en Ryan zich langzaam van alle zaken en relaties in hun leven die hen belemmerden, zij noemen dat de 'ankers', en probeerden zij te achterhalen welke waarden voor hen het belangrijkst zijn om een waardevol leven te leiden. Ze kwamen op de volgende vijf: een goede gezondheid, relaties, passies, groei en bijdragen aan de samenleving. 

Met hun definitie van minimalisme voor ogen: Minimalisme is a tool to eliminate life’s excess, focus on the essentials, and find happiness, fulfillment, and freedom startten ze hun eigen blog: The Minimalists en leven ze nu een waardevoller en gelukkiger leven dan ooit te voren. Ze schrijven inmiddels boeken, geven lezingen, maken films en podcasts. En hun boodschap is: ontdoe je van jouw ankers, bepaal jouw eigen waarden en neem actie!

The #MinsGame

The Minimalists hebben ook een leuk spel bedacht, The 30-day Minimalism Game (zoek maar eens op de hashtag #MinsGame). Dit spel is vooral leuk als je wilt gaan opruimen en extra motivatie zoekt.

Het gaat als volgt:

Zoek iemand waarmee je samen dit spel wilt spelen. Op de eerste dag van een nieuwe maand (dag 1) kiezen jullie één ding dat weg kan in huis en doe je dit weg. Waarheen: in de vuilnisbak, de donatiecontainer of naar de buurvrouw, dat maakt niet uit. Als het item maar uit je huis is voor middernacht! Op dag twee van de maand doe je 2 dingen weg, op dag drie van de maand 3, enzovoort. In het begin lijkt het makkelijk, maar aan het eind van de maand moet je dan soms 20, 23, of wel 30 dingen wegdoen! Het kan van alles zijn, 10 paar oude sokken zijn immers ook 20 stuks. Degene die het spel het langst volhoudt, wint en je krijgt bonuspunten als je met meer dan twee mensen speelt.

Maak het leuk door via sociale media de resultaten te delen en gebruik dan de hashtag #minsgame!

Het is bijna 1 september, wie speelt er mee? 

Meer weten over Minimalisme? Lees “Minimalism: live a meaningful life”, door Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus , te koop bij bol.com  voor € 13,99 (e-book € 7,91) of  “The more of less” door Joshua Becker (ook vertaald in het Nederlands als “Meer door minder”) bij bol.com te koop voor € 15,99 (e-book € 16,32).

Heb je na het lezen van dit artikel nog moeite met aan de slag gaan met opruimen? 

Maak dan een afspraak met een professional organizer. Deze kan helpen bij het maken van keuzes, organiseren en motiveren! Mail je vraag naar info@flennie.nl of kijk op www.flennie.nl.