Mama / Kinderen
Kinderen

Wat is een fidget spinner?

Ze zijn er. Ineens. Overal. Als kakkerlakken zijn ‘fidget spinners’ in een razend tempo uit alle hoeken en gaten gekomen om de trendgevoelige hartjes van menig kind en puber te veroveren. Maar wat zijn deze op het eerste oog eenvoudig lijkende speeltjes eigenlijk? Wij leggen je even haarfijn uit wat je moet weten over fidget spinners, zodat jij geen flater slaat bij de hippe kiddo’s. Thank us later!

Een fidget spinner
Een fidget spinner

Wat is een fidget spinner?

De fidget spinner is een draaischijf die je tussen twee vingers minutenlang kunt laten draaien of waarmee je trucs kunt doen. 

Rage

Wie denkt dat fidget spinners nieuw zijn heeft het hartstikke mis, de speeltjes bestaan namelijk al sinds 1993, toen ze bedacht zijn door Catherine Hettinger Vergelijk het met de jojo-trend van een aantal jaar geleden. Jojo’s waren er al tientallen jaren, en ineens was het in en had iedereen er eentje. Dat is nu ook het geval met de fidget spinner. Een ouderwetse rage dus. Grappig detail: in 2005 gaf Catherine Hettinger het patent op op de fidget spinner omdat ze het geld niet kon missen… zou ze daar nu spijt van hebben?

ADHD

Oorspronkelijk heeft de bedenkster van de fidget spinner het speeltje bedacht om haar drukke kind rustig te krijgen. Sindsdien wordt gezegd dat het speelgoed goed is voor kinderen met ADHD, omdat je er lekker mee kunt friemelen en zo goed zou zijn voor je concentratie. Toch heeft de directeur van het ADHD-centrum er maar gemengde gevoelens over. Het voordeel is dat kinderen die er écht een nodig hebben niet zo snel in een hokje worden geplaatst omdat een fidget spinner momenteel ‘cool’ is. Maar doordat het nu een hype is zijn er ook scholen die ze verbieden, en dat is natuurlijk niet echt gunstig voor de kinderen die ze echt nodig hebben. 

Oh ja, en uiteraard is er ook al zoiets in het leven geroepen als de fidget spinner challenge en stroomt YouTube er inmiddels vol mee. De vijf leukste challenges zie je hieronder!

Lees ook: ZeBlundert: jullie gênantste blunders in het openbaar vervoer