Fashion / Mode & trends
Mode & trends

Blog Suzan: Mijn favoriete vintage winkels uit Amsterdam

Als je mijn blogs vaker hebt gelezen dan weet je dat ik van vintage winkels hou. Ik vind het geweldig om de meest unieke items te vinden voor een prikkie: een ultieme guilty pleasure. Ja, het is soms een beetje schmutzig, zeker wanneer je last hebt van smetvrees, maar wanneer je je daar overheen weet te zetten én met een beetje engelengeduld vind je de mooiste items! Laatst was ik in Amsterdam en kwam ik weer een paar vintage winkels tegen die ik graag met jullie deel. Mocht je binnenkort in de buurt zijn, stap dan zeker binnen!

1. Laura's Dols

Ik had er nog nooit van gehoord maar ik was in Amsterdam, het regende en dus liepen mijn moeder en ik de eerste beste winkel binnen die er droog uitzag in de 9 Straatjes. Op het eerste oog zag ik niet echt iets totdat ik allerlei glimmende tasjes zag hangen. Ik ben net een ekster en houd van alles dat glinstert, dus vloog ik erop af. Ik denk dat ik nergens zo een prachtige tweedehands tassencollectie heb gezien. Niet veel later riep mijn moeder dat ik beneden moest kijken. Vanaf dat moment wist ik dat ik verloren was. Nergens in mijn leven heb ik zoveel prachtige jurken bij elkaar gezien. Het houdt gewoon niet op. Twee kleine verdiepingen met jurken met de mooiste details. Ik vond er eentje: gebroken wit met allerlei parels en sequins. Het leek echt op een jurk uit The Great Gatsby! Ik paste 'm en hoopte stiekem dat het me walgelijk zou staan. Helaas, het was echt de mooiste jurk die ik ooit had gedragen. Het personeel in de winkel is super vriendelijk en één van de dames uit de winkel waardeerde het dat ik zoveel bewondering had voor de jurken. Veel mensen zien de waarde niet in van de kwaliteit van deze items. Voor mij is het een paradijs! Ik houd echt van jurken met veel details en handwerk en dus bij uitstek een prachtige winkel voor mij. In principe had ik echt nog veel meer kunnen kopen maar wat moet je met 80 avondjurken? Ik zou er zeker eens langsgaan mocht je binnenkort een feestje hebben of als je, je gewoon even een uur een flapper uit de jaren '20 wilt voelen! Ik had er echt nog úren kunnen wegdromen over andere tijdperken en wat voor vrouwen deze jurken hebben gedragen, dus hopelijk tot snel Laura's Dols.

2. FAC

Een van mijn goede vriendinnen vertelde me ooit over FAC. Ze had de etalage gezien en zag allerlei items met holografische details en glitters. Als je mijn stijl wilt beschrijven dan mis je eigenlijk alleen nog de felle kleuren en dan ben je er wel zo een beetje. Afgelopen week ben ik er voor het eerst geweest! Geweldig! Zij had al een prachtig rode satijnen top gehaald en vond nu ook de roze bril die ze al zo lang zocht. Ik kijk nog een beetje rond terwijl zij een kimono past en twijfelt. Ik vind een super mooi turquiose Filla pak en zie dat het maat 42 is. Pas ik dus net niet in met mijn 38.. Super jammer. Gelukkig is daar dan het meisje van de winkel die zegt dat er nog meerdere trainingspakken aankomen. Ze gaat me mailen als er weer eentje is en vraagt of ik nog een voorkeur heb. Daar kan ze dan rekening mee houden met inkopen. Super vriendelijk! Mocht je binnenkort een festival hebben en denk jij wel graag out of the box? Ga dan zeker even langs want FAC heeft de perfecte glitter, felle kleuren en gekke mix aan kleren die ervoor zorgt dat je er uniek bij loopt!

3. Het Waterlooplein

Dit is op aanraden van Amsterdammers! Ooit kreeg ik, als Rotterdammer, de opdracht van één van de merken waarvoor ik PR deed om naar het Waterlooplein te gaan en daar vervolgens alle iconische plekken vast te leggen. Resultaat? Faal. Ik kende heel het Waterlooplein niet, ik kwam daar nooit en hij had gewoon mee moeten gaan aangezien hij Amsterdamaanbidder was. Woedend was mijn collega dat ik niet de juiste plekken had gevonden want het Waterlooplein heeft juist fantastische vintage winkeltjes. Wist ik veel! Ik kende heel dat plein niet. Maar goed, paar maanden verder en ik heb nog steeds een trauma aan heel dat plein, vertelt mijn goede vriendin uit Amsterdam ineens dat ze daar drie winterjassen vandaan tovert voor 20 euro. Misschien moet ik toch maar eens mijn trauma van mijn woedende collega verwerken en langs gaan want als echte vintage liefhebber, moet je er toch geweest zijn. Delen jullie je verhalen met mij? Ik hoor ze graag en wellicht overtuigen jullie mij om toch langs het Waterlooplein te gaan! Mocht je er zelf ook nog nooit geweest zijn: je moet de markt op en mocht je daar niks vinden, de Episode zit op de hoek!

Andere vintage plekken in Amsterdam om zeker eens langs te gaan:

  • Zipper, Huidenstraat 7
  • De Noordermarkt op maandagochtend
  • We Are Vintage, Kinkerstraat 193
  • Kiloshop Waterlooplein, Jodenbreestraat 158
  • Episode, Berenstraat 1 of Waterlooplein 1 of Spuistraat 96 of Nieuwe Spiegelstraat 37h
  • Bij Ons Vintage, Nieuwezijds Voorburgwal 150 of Reestraat 13
  • IJ-Hallen, een keer per maand op het NDSM-terrein
  • De Ruilhoek, Maasstraat 146 (Oud-Zuid)

Natuurlijk heeft Amsterdam veel meer leuke vintage winkels waar je heen moet gaan. Ik ben natuurlijk geen ras Amsterdammer en kan jullie alleen vertellen wat ik ken uit Amsterdam. Mocht je nog tips hebben, hoor ik ze graag in een van de reacties! 

Suzan schrijft iedere week over mode en beauty en hoopt haar lezers daarbij te inspireren om vooral lekker zichzelf te blijven! Meer weten? Bezoek dan: www.suzanalberts.com

Lees ook: Blog Suzan: Waarom vintage shoppen jouw nieuwe vriendinnendate moet worden