Ongesteld? In dit Europese land krijg je binnenkort menstruatieverlof

Werk & studie door Michelle Bakker

Hoofdpijn, steken in je onderrug, krampen in je onderbuik en laten we vooral niet vergeten… bloedchagrijnig. Dan weet je wel hoe laat het is: je bent ongesteld. Het maandelijkse feest kan voor sommige vrouwen zo heftig zijn dat ze zich daadwerkelijk ontzettend ziek kunnen voelen. In Italië hebben ze daar nu iets op bedacht. Zij zijn het eerste land in Europa die binnenkort wellicht menstruatieverlof introduceren. 

Menstruatieverlof: een goed idee?

Wetsvoorstel

Momenteel wordt er in het parlement in Rome gekeken naar zoiets als een menstruatieverlof. Als dit voorstel wordt goedgekeurd, zullen alle bedrijven in Italië hun vrouwelijke werknemers met een pijnlijke menstruatie een extra drie dagen vrij moeten geven per maand.

Kritiek

Klinkt fijn, nietwaar? Toch zijn er ook kritieken: zo zou het niet ten goede komen aan het aantal vrouwelijke werknemers. Maar 61% van de Italiaanse vrouwen werkt. Ter vergelijking: in de rest van Europa is dit 72%. Bedrijven zouden met deze menstruatiemaatregel liever mannen aannemen dan vrouwen.

Japan

Overigens is menstruatieverlof helemaal niet nieuw: in Japan is het al sinds 1947 van kracht en ook in Taiwan, Zuid-Korea en Indonesië zijn er speciale reglementen rondom menstruatieklachten.

Lees ook: Ze Blundert: ‘Ik had te veel gedronken en kotste mijn vriends baas onder’