Dit zijn de oorzaken van koude handen en voeten

Gezicht door Annelot

Al is het redelijk warm buiten, jouw handen en voeten komen qua temperatuur niet in de buurt van de rest van je lichaam. Die twee delen blijven altijd op een paar graden lager hangen. Blijkbaar zijn er verschillende oorzaken door dit fenomeen.

1. Kou
Ja, lekker logisch: externe koud zorgt ervoor dat je handen en voeten koud aanvoelen. Ook lekker logisch is daarom de oplossing: pak je voeten goed in met fluffy sokken!

2. Slechte bloedcirculatie
As je vaak last hebt van koude voeten en handen, gaat er bij jou iets mis met het verwijden en vernauwen van de bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat het bloed niet meer goed kan stromen. Pas op met cholesterol en vetten, want die zijn geen goede vrienden van je slagaderen. Als je rookt moet je ook oppassen, want de nicotine vernauwt je aderen en maakt het bloed dikker.

3. Hormonen
Het is niet de eerste keer dat die arme hormonen weer ergens de schuld van krijgen. Toch kunnen ze ervoor zorgen dat je voeten aanvoelen als twee ijsklompjes. Ze spelen namelijk een belangrijke rol bij je bloedcirculatie. Verandert er iets in je hormoonhuishouding doordat je bijvoorbeeld ongesteld, zwanger, in de overgang of gestrest bent? Dan kan dat een verklaring zijn voor je koude handen en voeten.

4. Syndroom van Raynaud
Als je afkoelt, gaat je lichaam warmte onttrekken aan minder belangrijke lichaamsdelen om je organen van warmte te voorzien. Je handen en voeten kunnen daardoor kouder aanvoelen. Als het bloed terugstroomt en je lichaam gaat tintelen, dan kan dit wijzen op het syndroom van Raynaud.

5. Traag werkende schildklier
Het kan zijn dat je koude handen en voeten krijgt doordat je schildklier te traag werkt. Meestal voelt je hele lichaam dan koud, maar het komt ook voor dat alleen je handen of voeten koud gaan aanvoelen.

Bron, bron