10 Dingen waar je niet bij nadenkt wanneer je een kind krijgt

Kinderen door Ze.nl

Stel je voor: je zit midden in je drukke leven. Je zit nooit stil, gaat altijd maar door tot je opeens ontdekt dat je zwanger bent. Wow! Of dit nou gepland is of niet, er zijn onwijs veel dingen waar je rekening mee moet houden waar je nooit eerder aan had gedacht. Maar waar moet je nu specifiek aan denken zodra de baby op komst is? Met een naam en een kinderkamer ben je er nog niet. Wij hebben tien dingen voor je op een rijtje gezet die je moet fixen voordat jouw minimensje er is.

1. Kraamhulp
Het is niet zo dat de ooievaar ook standaard een kraamhulp aflevert bij de bezorging van een baby. Die kraamhulp moet je zelf regelen. En hopelijk weet je op tijd dat je zwanger bent, want je moet er nog op tijd bij zijn ook. Soms moet je je al binnen 8 weken zwangerschap aanmelden voor kraamhulp, want anders ben je simpelweg te laat. Hier zijn maar weinig moeders van op de hoogte!

2. Zwangerschapsverlof
Je gelooft het niet, maar in Amerika werken ze soms gewoon door tot de bevalling. In Nederland is het -GELUKKIG- een stuk beter geregeld. Al moet je niet denken dat elke baas zelfstandig het zwangerschapsverlof in je schoot werpt. Je zal er echt zelf achteraan moeten gaan. Minimaal drie weken voor jouw zwangerschapsverlof stel je je werkgever op de hoogte. Als moeder heb je recht op zwanger- en bevallingsverlof. Voor de bevalling is dit vier tot zes weken en na de bevalling is dit tien tot twaalf weken.

3. Geboorteaangifte
Je weet vast wel dat je je kind moet aangeven bij de gemeente, en dat de naam die je opgeeft voor altijd in het paspoort van je kind komt te staan. Stuur daarom ook geen dronken vader, die nog helemaal in de hoera-stemming is door zijn nakomelingetje, naar het gemeentehuis om de inschrijving te voldoen (je kent vast wel zulke verhalen). Zoveel haast zit er namelijk niet bij. Je hebt drie dagen de tijd om je kind aan te geven. Dus twijfel je of je je kind Nick of Pim noemt, kijk het gerust nog een dagje aan voordat je definitieve knopen doorhakt.

4. Uitvaartverzekering
Nee, nee, nee, willen we niet aan denken, maar moeten we wel aan denken: een uitvaartverzekering voor je ongeboren kindje. Echt weer zo’n ding waar je totaal niet bij stilstaat, maar regel het wel. Want mocht het nodig zijn dan heb je al helemaal geen zin om al die extra rompslomp over je heen te krijgen. Wanneer het kindje na 24 weken zwangerschap overlijdt ben je overigens verplicht om je kindje te cremeren of te begraven. Een uitvaartverzekering dekt vervolgens de kosten van de uitvaart. Vaak kun je het kindje bijschrijven op je huidige polis. We hopen natuurlijk dat het een overbodige luxe is. Vergelijk verzekeraars altijd eerst met elkaar. Via een tussenpartij als Zorgvaart kun je verzekeraars vergelijken en binnen enkele minuten een uitvaartverzekering afsluiten.

5. DIE LUIERS
Je komt zoveel te weten over luiers! Allereerst de prijs; het is nòg duurder dan je denkt, dus heb een goed gevulde rekening voordat je aan kinderen begint. En hoe vaak moet een kindje wel niet verschoond worden? En hoe hard stinkt je kleintje wel niet? En houdt zo'n baby ooit iets in? Nee hoor!

6. Baby's zijn heel vaak ziek
Kinderziektes zijn precies zoals ze klinken: opstartproblemen. Problemen waar je tegen aanloopt bij iets nieuws. En dat heeft een kind dus ook. Het zijn niet alleen de bezoekjes aan het consultatiebureau waar je vrij voor moet vragen, maar houd er rekening mee dat je -zeker het eerste jaar- genoeg vrije dagen overhoudt. Voor de momenten dat hij stikt van de koorts door tandjes die doorkomen.

7. Dat het kindje 's ochtends ook nog een tukkie doet
Je kunt geen kant op! Dusss... moet je elke ochtend maar thuiswerken? Er moet in ieder geval een oplossing voor zijn om dit mogelijk te maken.

8. En 's nachts niet
Sommige kinderen slapen het eerste jaar he-le-maal niet door 's nachts. Dag nachtrust. Dag weerstand.

9. Jouw kind wordt een Stef Stuntpiloot
Hoe knap, lief of slim jouw kind ook is, hij is voorbestemd om Stef Stuntpiloot te worden. Kinderen moeten het namelijk hebben van vallen en opstaan.

10. Je moet al je zooi opruimen
Niet alleen omdat het als een doorn in je oog prikt, maar ook omdat je er niet overheen mag struikelen als je met een kind op je arm loopt. Als je kindje groter is stopt hij alles in zijn mond en dat kan ook niet met alles. Dus ruim je troep op!