20 redenen waarom de achterhoek toffer is dan je denkt

Vrije tijd door Mariëlle

Vroeger (als in: lang, lang geleden toen de drempels nog kuilen waren) werd de Achterhoek een exotisch oord genoemd. Westerse Nederlanders gingen er op vakantie en stuurden jaloersmakende kaartjes naar de thuisblijvers. Sja… de achterhoek, dat was me toch the place to be. Maar waarom eigenlijk? Redenen te over, want de achterhoek is toffer dan je denkt. We noemen er 20.

1. Je komt er tot rust.
2. Je komt erachter dat melkpakken niet aan bomen groeien, maar dat melk uit een koe wordt getapt. Dat kun je daar namelijk in alle glorie zien (onder andere op de kinderboerderij of de open dag van de melkboeren).
3. Heb je op maandag geen zin om naar de kroeg te gaan? Hoeft ook niet. Sterker nog: het kan niet eens.

4. Heb je toch zin in een snabbeltje? Dan kan dat gewoon in de plaatselijke keet. Het fijne hiervan is dat je gewone supermarktprijzen betaalt en binnen mag roken. En het is in the middle of nowhere, dus niemand die last van je heeft.
5. De huizen kosten er geen drol. Maar echt. Je hebt er een gigantische villa voor de prijs waar je in de stad één verdieping voor hebt. Waar je de plee nog moet delen met je buuv ook.
6. Je kunt er stappen tot in kleinere uurtjes dan in de grote stad. Het ‘regime’ is hier wat minder streng.
7. De achterhoek heeft eigen drankjes. Vooral kruidenbitters doen het goed.


8. Als het donker wordt is het ook echt donker. Geen half licht, goed voor je nachtrust.
9. Als het stil is, is echt ook écht stil. Je wordt niet midden in de nacht wakker omdat je buren het in hun hoofd hebben gehaald om een spontaan feestje te houden. Op maandag.

10. Stel hè: je laat per ongeluk een scheet… don’t worry, er is echt helemaal niemand die het hoort of ruikt!
11. Zebrapaden hebben hier wél de betekenis van een zebrapad.
12. Als je er op vakantie bent hoef je heus niet bang te zijn dat je gestoord wordt door je werk. Dat kan namelijk niet want zowel de internet- als de netwerkbereik zijn totaal kansloos. Laat ze maar lekker proberen, maar jou bereiken ze niet.

13. Het is maar een paar uur rijden en je hebt helemaal het gevoel dat je in het buitenland bent. In grote delen praten ze er zelfs een andere taal!
14. Met Oud en Nieuw doen ze er aan karbiet schieten. Awesome! Dat gaat als volgt: men neme een ouderwetse melkbus en stopt daar karbiet in, plugt de deksel weer de bus, maakt de onderkant van de bus warm met een vlam en de boel ontploft met een enorme knal. Ja dat is leuk.
15. In de achterhoek zeggen ze écht ‘brommers kiek’n’. Dit is geen grap, dit is geen fabeltje, het is echt!

16. Je hebt er de mooiste trouwlocatie.
17. De zonsondergang lijkt op die in Afrika. (Alleen het beeld, niet de temperatuur.) Hakunamatata.

18. Alsof je constant in een schilderij leeft.
19. Je hebt er weilanden en bossen vol met wilde dieren.
20. De tofste mensen zijn geboren en getogen in de achterhoek. Punt.

Bron, bron, bron, bron, bron, bron, foto facebook