5 feiten over vrouwen en hart- en vaatziekten die je moet weten!

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Hart- en vaatziekten zetten je leven van de een op de andere dag volledig op z’n kop. Elke dag overlijden 57 vrouwen aan hart- of vaatziekten. Hun familieleden en vrienden krijgen plotseling een bericht met het slechte nieuws.

Volgens Vrouwen.nl is het hoog tijd om de feiten over vrouwen en hart- en vaatziekten eens op een rij te zetten. 5 harde feiten:

?1. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Elk jaar overlijden iets meer dan 20.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten.
2. Symptomen van hart- en vaatziekten worden vaak verward met overgangsklachten.?
3. In Nederland hebben ruim 500.000 vrouwen te maken met blijvende schade aan het hart of de hersenen.
4. De symptomen bij een hartinfarct zijn bij vrouwen vaker minder duidelijk dan bij mannen. Zij hebben niet de klassieke pijn op de borst, maar zijn bijvoorbeeld erg moe, misselijk of kortademig.
5. Hart- en vaatonderzoek is tot nu toe voornamelijk gedaan bij mannen. Voor toekomstig onderzoek zijn meer vrouwen nodig.


Deze feiten geven aan hoe groot de impact is van hart- en vaatziekten. Op de patiënt zelf, maar ook op de partner, vrienden en familie.

De Hartstichting steekt al jarenlang veel geld in wetenschappelijk onderzoek. In 2015 is er geld beschikbaar gesteld voor onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Met speciale aandacht voor de verschillen tussen vrouwen en mannen. Onderzoekers werken bijvoorbeeld aan een eenvoudige bloedtest en familiecheck, waarmee het mogelijk wordt om tijdig een diagnose te stellen.

De Hartstichting doet niet alleen onderzoek, ze geven ook voorlichting en steunen patiënten wat natuurlijk net zo belangrijk is. Lees vooral even de persoonlijke verhalen op de website van de Hartstichting.

Misschien dat je zelf wel eens denkt dat je hart stil staat als je iPhone in de wc valt of je je ex tegenkomt... Maar stel je voor dat je hart werkelijk stilstaat en je dit niet overleeft? Wat doet dat met de mensen die achterblijven?




Hieronder doet Petra haar verhaal. Zij verloor van de ene op de andere dag haar beste vriendin aan een hartstilstand.

Petra verliest in het voorjaar van 2014 haar beste vriendin Marjolein aan een hartstilstand. Marjolein had eerder wat klachten en Petra drukte haar op het hart deze serieus te nemen. Dat deed zij en ze ging naar de dokter. Maar tijdens de onderzoeken werd niets gevonden.

Ongeloof?
“En dan zie je haar liggen, op een brancard, onder een wit laken, met haar ogen dicht. Het is niet te beschrijven wat je dan voelt. Ik raakte haar aan, kuste haar. Haar man Piet zat er volledig verslagen en gebroken bij. Vlak na mij kwam de moeder van Marjolein binnen. Ik heb haar opgevangen en samen hebben we een hele tijd bij haar gestaan. Al snel kwamen er meer mensen. Iedereen troostte elkaar. Zelf was ik steeds met Marjolein bezig, dingetjes recht leggen, haar aanraken. Achteraf was dit voor mij nodig om te beseffen wat er gebeurd was, anders geloofde ik het niet.” ??

Waarom
?“Wij zijn achtergebleven met de vraag ‘waarom’? Waarom is er in het ziekenhuis niets gevonden? Waarom hebben wij niets gemerkt dat zo ernstig was? Hadden we niet meer kunnen doen? Maar het leven gaat door. Dat is heel moeilijk, de 1e feestdag, hun trouwdag, haar verjaardag, het gemis is dan nog extra groot. Iedereen heeft het er verschrikkelijk moeilijk mee. We praten veel met elkaar, halen herinneringen op, we moeten er samen mee proberen om te gaan. Maar één ding is zeker; we zullen haar nooit vergeten.”



?Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Hartstichting.