Zo word je een echte gentlewoman en laat je een ongelofelijke indruk achter

Vrije tijd door Vrouwen redactie

We vinden het fijn wanneer mannen de deur voor ons openhouden, ons een drankje aanbieden of een hand geven bij een lastig afstapje. Hoewel de bad guys ook heel aantrekkelijk zijn, gaat er uiteindelijk niets boven een ouderwetse gentleman. En ook al is het prettig om gentlemans in de buurt te hebben, moeten we ook niet vergeten dat we als vrouwen ook echte gentlewomans kunnen zijn.

Het boek The Forgetful Gentleman, geschreven door Nathan Tan, beschrijft hoe mannen een onvergetelijke indruk kunnen achterlaten en hoe zij zich het best kunnen gedragen, kleden en profileren. Ook als vrouw kunnen we daar heel wat van leren, want hoe zorg je nou dat je een perfecte indruk achter laat?

1- Weet wat je wilt

Je kan jezelf het beste presenteren, profileren en een goede indruk maken als je weet wat je wilt. Stel daarom een bucket list op. Dit kunnen grote dromen zijn, zoals een bezoek aan New York of het beklimmen van de Mount Everest, maar focus je ook op het komende jaar. Wat wil je bereiken op gebied van familie, liefde, financieel, bezittingen, goede doelen, sport en reizen? Wil je bijvoorbeeld vaker je ouders opzoeken, of eindelijk een promotie maken? Door te focussen op je doelen en te weten wat je wilt bereiken kan je je acties en agenda daarop aanpassen. Dan is het alleen nog een kwestie van doen.


2- Weet hoe je een blouse strijkt

Veel vrouwen zullen dit onderdeel al wel onder de knie hebben, maar het komt altijd van pas om een blouse te kunnen strijken, een das te kunnen knopen of een knoop aan te naaien. Echt waar. En anders kun je altijd nog een vent helpen die dat niet weet.


3- Weet hoe je om moet gaan met het internet

Online een goede indruk achterlaten is minstens zo belangrijk als dat offline doen.
-Weet wat je online plaatst
Een foto waarop je te zien bent met een fles wijn en drie uur later een foto waarop je kotsend boven het toilet hangt zijn nu misschien grappig, maar niet als je wordt afgewezen voor je droombaan door die foto’s.
-De prioriteit is het echte leven, niet de media
Focus je tijdens een gesprek echt op die persoon, en niet op je mobiel op nieuwe emails of notificaties van Instagram. Iemand vijf minuten jouw onverdeelde aandacht geven is beter dan tien minuten halve aandacht.
-Controleer je berichten altijd
Lees elke email, sms of bericht na op spelfouten. Hoe goed je email ook is, mensen nemen je veel serieuzer wanneer je een communicatief heldere, spelfoutloze mail stuurt. Ook geeft dat het idee dat je je tijd genomen hebt genomen voor iemand, en dat wordt altijd gewaardeerd.


4- Weet hoe je een onvergetelijke speech geeft

De meeste van ons zullen niet elke dag een speech hoeven geven, maar zorg dat wanneer het moet, je klaarstaat. Hou de volgende dingen altijd in je achterhoofd bij het maken/geven van een speech:
-Te veel woorden kunnen je speech verpesten.
Zorg dat de aandacht bij jouw speech blijft door een speech van tussen de twee en vijf minuten te geven.
-Oefening baart kunst.
Oefenen kan de angst en zenuwen 70 tot 80 procent verminderen.
-Weet wat je wel en niet moet zeggen.
Ex-vriendjes, inside jokes en slechte gewoonten kun je beter niet benoemen in je speech, maar een grapje of anekdote houden het persoonlijk.
-Sta met vertrouwen
Sta op met zelfvertrouwen en kijk de zaal rond. Een drankje omhoog houden is altijd goed, dan weet je waar je heen moet met je handen. Spreek luid en duidelijk, en lach.
-Proosten kan altijd
Een mooie toast uitbrengen op nieuwe of oude vrienden kan altijd.5- Weet hoe de etiquette werkt

Een dame aan tafel laat altijd een goede indruk achter.
-Eet rustig
Niemand wil kijken naar een ander die haar eten naar binnen zit te proppen. Neem de tijd voor een conversatie tussen de happen door.
-Het servet
Wanneer je gaat zitten dien je het gevouwen servet op je schoot te leggen. Veeg tussendoor je mond schoon, ook wanneer je denkt dat het niet nodig is.
-Brood eten
Bij een echt chique diner heeft iedereen een eigen broodbordje. Deze staat altijd aan jouw linkerkant. Breek het brood met je handen en doe de gewenste boter eerst op je bord alvorens je die op je broodje smeert.
-De regels van de ellebogen
Leg je ellebogen nooit op tafel, en zorg dat je niet diegene naast je elleboogstoten verkoopt tijdens het tafelen. Tussen de gangen door en tijdens de koffie mogen de ellebogen wel op tafel rusten.


6- Weet hoe je moet converseren

Iedereen kan een goede gesprekspartner worden of zijn, de kunst zit hem vooral in de intentie.
-Begin je conversatie goed
Wanneer iemand vraagt of je nog leuke dingen hebt gedaan antwoord dan nooit met alleen: ‘Nee, jij?’. Een leuk verhaal of een passend antwoord start het gesprek goed op en komt geïnteresseerd over.
-Zorg dat je op de hoogte bent
Houd het nieuws in de gaten en zorg dat je in jouw interessegebied up-to-date bent over de laatste veranderingen. Lees ook eens een ander tijdschrift of boek, zodat je wereld wordt verbreed en je genoeg materiaal hebt om over te praten.
-Wees een vrouw van ideeën
Het wordt wel eens gezegd dat kleindenkenden praten over anderen, normaaldenkenden praten over gebeurtenissen en ruimdenkenden praten over ideeën. Een verdiepend gesprek kan de relatie met de gesprekspartner verbeteren en verruimt ook jouw horizon.
-Weet wanneer je moet luisteren
Niets is fijner dan iemand die luistert wanneer dat nodig is. Probeer jezelf te trainen op het herkennen van situaties dat iemand alleen een luisterend oor nodig heeft.