5 Dingen die je nooit tegen nieuwbakken moeders moet zeggen

Kinderen door Mariëlle

Nieuwbakken moeders zijn een baby in hun buik lichter, maar ze stromen tegelijkertijd over van de moedergevoelens. Dit maakt ze overgevoelig voor opmerkingen die helemaal niet verkeerd bedoeld zijn. Om bonje met je beste vriendin, die net even een paar stapjes te ver voorloopt in het leven, te voorkomen lichten we je in over dingen die je ab-so-luut niet moet zeggen tegen vrouwen die net moeder geworden zijn.

De gevreesde zin nummer 1: "Wat zie je er moe uit".

"Euh nou, dank je? Heb er nog een kind uitgepoept, je weet wel, wat voelt alsof je er een meloen omwikkeld met prikkeldraad uitperst. Dus ik voel me súper fit." Ook al ben je geen moeder, vind je het dan leuk om te horen dat je er moe uitziet? Nee, tenzij je even je Goede Tijden Slechte Tijden-levensverhaal over iemand wil uitstorten. Dan is een goede aanleiding om je hart te luchten altijd fijn. In welke onnozele vorm dan ook. Zeg gewoon dat de nieuwbakken moeder er goed uitziet en dat ze straalt. Dat is toch wat ze wil horen? Kan jou het schelen of het ook echt zo is.


De gevreesde zin nummer 2: "Je geeft geen borstvoeding of wel?"

Haar antwoord: "Hoezo 'je geeft geen borstvoeding'? Nee inderdaad, dat lukt gewoon niet altijd. Niet elke vrouw kan borstvoeding goed op gang krijgen en niet elk kind slikt het. Dat wil nog niet zeggen dat ik een slechte moeder ben." Wow, wow. Nee zo bedoelde je het natuurlijk niet. Het was gewoon een vraag uit interesse. Maar die vraag had ook vervangen kunnen worden door gewoon te zeggen dat ze het goed doet als nieuwbakken moeder. Iedereen blij.


De gevreesde zin nummer 3: "Míjn kind kon zich na twee maanden al omrollen"

Euh, boeien. Tegen een nieuwbakken moeder moet je niet opscheppen over je eigen kinderen, over je eigen opvoeding en over wat jouw kind/neefje/buurmeisje allemaal wel niet kan. Daar zit je vriendin namelijk helemaal niet op te wachten en je bereikt er niks mee. Behalve dan dat de nieuwbakken moeder zich onzeker en waardeloos voelt. En je waarschijnlijk wereldoorlog 3 aan je broek hebt hangen.


De gevreesde zin nummer 4: "Je moet dit en je moet dat, want anders bereikt je kleine nooit zus en zo."

Bijvoorbeeld dat je je kind gewoon in de broek moet laten piesen, omdat ze het anders nooit leren om zonder luier te leven. Euh, zijn er überhaupt volwassen mensen (uitgezonderd bejaarden en mensen met een handicap) die met een luier om lopen? Nee, dus dat zal heus wel goed komen. En een staaltje je kind afleren om met een speen te leven. Ooit een tiener met een speen gezien? Dat loopt wel los dus.


De gevreesde zin nummer 5: "Je hoeft echt niet bang te zijn dat iemand je kindje laat vallen, kraakbeen stuitert hartstikke goed."

Nee, nee, nee. Alleen de moeder mag dit zelf zeggen. Voor de grap. Dat is net zoiets als "voor de grap" zeggen dat het kind op een aliën lijkt, dat mag ook alleen de moeder zelf zeggen. Maar er is niemand anders op deze hele planeet die zulke grapjes mag maken. Echt niet. Want dan zal de moeder je echt nooit meer vertrouwen. Steek je neus lekker in andermans zaken door heel irritant tegen iedereen die de baby vasthoudt te zeggen dat ze wel heel voorzichtig moeten zijn. Pas dan word je echt beste matties met de nieuwbakken moeder.


Bron, bron, bron, bron, bron bron, bron