13 Wijsheden over ovulatie

Vrije tijd door Mariëlle

Ovulatie: het proces waarbij er bij een vrouw een eitje vrijkomt dat ernaar smacht om bevrucht te worden door een spermacelletje. Het hele lichaam bereidt zich er al op voor, of je als vrouw nou bevrucht wil worden of niet; de natuur wil het blijkbaar, dus dan doet je lichaam eraan mee. De baarmoeder maakt alvast een warm nestje in de hoop dat het eitje zichzelf, inclusief zaadje, lekker zal instoppen. Over deze ovulatie valt nog zoveel te leren.


1. Meisjes moeten vanaf hun geboorte al 1 tot 2 miljoen(!) eicellen meedragen (hier komt dus ons overgewicht vandaan, duidelijk verhaal).


2. De anticonceptiepil voorkomt of verstoort het ovulatieproces en het bevruchtingsproces. Dat is dus de reden dat je niet bevrucht kunt worden wanneer je aan "de pil" bent. De hormonen oestrogeen en progestageen houden de eitjes tegen wanneer ze de eierstokken willen verlaten. Wanneer de eicel netjes op de plek blijft, heeft de zaadcel niks om te bevruchten. Al is het oerinstinct van ons lichaam soms blijkbaar sterker door het proces toch door te zetten. Daarom is de pil ook niet 100% veilig.


3. Een misvatting over de Morning After Pill is dat die de zwangerschap afbreekt. Dat is zeker niet het geval. De Morning After Pill voorkomt ook dat er een eicel vrijkomt en daarmee voorkomt het dat de eicel in contact komt het een zaadcel die de eicel eventueel opwacht in een vrouwenlichaam. Conclusie: voorkomen werkt beter dan genezen.


4. Een vrijgekomen eicel blijft maar 4-12 uur in leven. Nu moeten we even toegeven dat mannen in dit opzicht sterker zijn, want een zaadcel blijft maar liefst drie tot vijf dagen in leven. Wachtend op een eitje dat hij kan bevruchten. Ach ja, laat mannen ook een keer. Er zijn zoveel andere dingen waar vrouwen beter in zijn.


5. De eisprong vindt plaats rond de 11e tot 14e dag van de persoonlijke kalender van de vrouw (de cyclus), en dat is ongeveer twee weken voordat ze ongesteld wordt.


6. Je kunt ook baarmoedervochtlezen. Dit is een soort van koffiedikkijken, maar dan anders. En het klinkt ook nogal gortig. Hoe dichterbij de ovulatie komt, hoe meer slijm de baarmoederhals produceert. Hierbij helpen we de mannen weer (zo zijn we dan ook), want dat doet ons lichaam om het makkelijker te maken voor de zaadcelletjes. We heten ze dus eigenlijk een warm welkom. En ook de kleur van het baarmoedervocht verandert als het moment van vruchtbaarheid dichterbij komt.


7. Soms VOEL je de eisprong naderen. Het is niet die enorme kramp die je kunt hebben tijdens je menstruatie, maar het is er wel mee te vergelijken in een mildere variant. Als je milde kramp in je buik hebt, en je ziet op de kalender dat het rond de 14e dag van je cyclus is, dan kun je er donder op zeggen dat je de eisprong voelt.

8. Het schijnt ook dat vrouwen seksueel prikkelbaarder zijn wanneer het moment van vruchtbaarheid daar is. Iedereen die een poes (als in vrouwelijk, katachtig huisdier) heeft, weet pre-cies wanneer het beestje vruchtbaar is. Want in tegenstelling tot mensen laten poezen dit heel duidelijk blijken. Bij elk contact (al is het oogcontact) gaat haar kontje een paar centimeter de lucht in.


9. Bij menselijke vrouwen kun je ook aan gedrag merken dat ze ovuleren, vergis je niet. Hun stem wordt namelijk onbewust hoger, ze hebben er meer voor over om er aantrekkelijk uit te zien (ojee, daar komt dus die, niet tegen te houden, shopdrang vandaan), ze (wij dus) dragen kleren die minder verhullen, en ze lopen sexiër. Of trekken ineens hoge hakken uit de kast, terwijl ze dat normaal niet doen.


10. In deze periode voelen we ons meer aangetrokken tot "mannelijke" mannen.


11. We ruiken beter als we ovuleren. En erger nog: mannen kunnen ons ook ruiken. Mannen zijn eerder aangetrokken tot vrouwen die ovuleren - hoe vies het ook klinkt. Ze ruiken niet per definitie een geur, maar ze ruiken onbewust iets dat zeaantrekt. Rrraarrr, maar waarrr. En doe er vooral je voordeel mee. Dat doen strippers namelijk ook.


12. Dat zou een reden kunnen zijn dat ovulerende strippers meer verdienen dan niet ovulerende strippers. Daar is namelijk onderzoek naar gedaan (echt waar) en dat was de uitkomst.


13. En dan nog een minder leuk feitje: ovulerende vrouwen zijn zo naarstig op zoek naar seks, dat ze eerder in staat zijn om vreemd te gaan. Dus ovulerende vrouwen zijn ook nog eens gevaarlijk.


Bron, bron, bron, bron