Afvallen door een injectie

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Waar je als klein kind wordt ingeënt tegen onder andere kinkhoest en dolle hond, kun je als volwassene binnenkort een spuitje krijgen tegen morbide obesitas. Huh, dus we kunnen over minder dan een jaar gewoon door middel van een simpel prikje onze overtollige kilo’s kunnen kwijtraken? Nou, niet helemaal, want het geldt alleen voor mensen met (morbide) obesitas.

Obesitas en suikerziekte zijn twee van de ziektes die de Nederlandse bevolking tegenwoordig het meeste dwars zitten. Van het één komt het ander, want obesitas kan je lichaam stimuleren om suikerziekte (type 2) te krijgen en ook wordt je lichaam vatbaarder voor andere ziektes.

Omdat het al bekend is dat de stof liraglutide het hongergevoel beïnvloedt, de bloeddruk verlaagt en goed cholesterol (ja het bestaat) verhoogt, experimenteren wetenschappers uit verschillende landen er al jaren op los met deze stof. Voor een nieuw experiment stopten ze liraglutide in een injectie.

De injectie werd getest op meer dan 4.000 proefpersonen met fors overgewicht, dat is gediagnosticeerd als obesitas. De liraglutide-injecties werden dagelijks gebruikt. Uit de testfases blijkt dat de proefpersonen gemiddeld 9 kilo per persoon waren afgevallen in twaalf maanden. Naast het gebruik van de injecties werden alle testpersonen overigens ook aangespoord om gezonder te eten en meer te bewegen. Dan denk je al snel: "logisch, wie gezonder eet en meer beweegt valt af!" Maar voor deze specifieke groep geldt dat niet. Wie morbide obees is heeft meer nodig, en de injectie hielp om ook deze mensen de aanzet te geven om gezonder te eten en af te vallen.

Dit hele project is niet opgezet uit schoonheidsperspectief. Hoewel het wel een makkelijke oplossing zou zijn, is het experimenteren puur ontstaan vanuit gezondheidsoogpunt. Je moet er wel misselijkheid voor overhebben, gezien dat één van de bijwerkingen is. En we moeten nog eventjes wachten totdat we het, al dan niet op doktersrecept, kunnen verkrijgen. Als het aan het Deense bedrijf Novo Nordisk ligt, dan wordt de injectie binnen een jaar erkend als medicijn tegen obesitas.


Bron, bron